V opere Rigoletto sa predstaví gruzínsky barytonista N. Lagvilava

20.2.2018
0
Opera Rigoletto v SND

Zdroj: SND

Páčil sa vám článok?

Medzi zahraničnými hosťami, ktorých v nasledujúcom období privíta Opera Slovenského národného divadla (SND), je aj Nikoloz Lagvilava. Gruzínsky barytonista stvárni 25. februára hlavnú postavu vo Verdiho opere Rigoletto.

Taliansky skladateľ Giuseppe Verdi, inšpirovaný dielom veľkého francúzskeho romantika Victora Huga Kráľ sa zabáva, ozvláštnil v opere Rigoletto svojím neopakovateľným hudobným majstrovstvom fresku charakterov a emócií od vášne, lásky, napätia až k vražde. Je to tragický príbeh cynického hrbáča i milujúceho otca Gildy zvedenej zhýralým vojvodom. Opera mala premiéru v slávnom divadle La Fenice v Benátkach v marci 1851 a odvtedy patrí k najhranejším na svetových scénach.

Rigoletto je skvostnou úlohou v repertoári významných barytonistov. Patrí k nim aj rodák z Tbilisi Nikoloz Lagvilava, víťaz viacerých medzinárodných speváckych súťaží. Svoje hudobné vzdelanie si rozšíril aj na medzinárodných kurzoch, okrem iného na prestížnej talianskej Accademii Teatro alla Scala. Operné publikum zaujal svojimi mimoriadnymi interpretačnými dispozíciami napríklad ako Escamillo v Bizetovej opere Carmen. Úspech s touto postavou slávil napríklad v moskovskom Veľkom divadle a predstavil sa s ňou aj na doskách našej prvej opernej scény (2016). Rovnako sme sa mali možnosť stretnúť sa s ním u nás v úlohe Rigoletta, ktorého príde zaspievať do Opery SND opäť v nedeľu 25. februára o 17.00 h v novej budove SND.

V atraktívnej inscenácii nemeckého režiséra Martina Schülera pod taktovou dirigenta Martina Leginusa sa predstavia Ľudovít Ludha (Vojvoda), Ľubica Vargicová (Gilda), Peter Mikuláš (Sparafucile), Monika Fabianová (Maddalena), Jitka Sapara-Fischerová (Giovanna) a ďalší sólisti Opery SND. Tá uvádza Verdiho operu Rigoletto v aktuálnej divadelnej sezóne 28. februára poslednýkrát.

(TASR)

Páčil sa vám článok?