Na fontánu osadia kópiu pôvodnej sochy

13.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa na fontáne na Františkánskom námestí objavilo lešenie. Tým sa začali práce na realizácii výroby kópie originálnej kamennej sochy, ktorá fontánu zdobí.

Sochári práve vyrábajú formu, z ktorej sa odleje nová socha. Tá od budúcej sezóny nahradí pôvodnú plastiku. Súčasný vzhľad fontány zodpovedá stavu zo začiatku 19. storočia, keď bola táto, pôvodne zásobáreň pitnej vody, zrenovovaná. Pôvodnú podobu fontány zo 16. storočia totiž nepoznáme, vie sa len, že pri spomínanej renovácii na stredový pilier umiestnili kamennú sochu ženy s džbánom, z ktorého vytekala voda.

Táto socha sa po rozobratí fontány v druhej polovici 19. storočia ocitla na nádvorí Starej radnice, na novopostavenú kópiu fontány ju osadili až na jar tohto roku. Už vtedy bolo zrejmé, že originál sochy bude musieť čoskoro nahradiť jej mladšia kópia, čakalo sa len na skončenie hlavnej turistickej sezóny. Originál kamennej plastiky bude uložený v depozite Mestského múzea, zatiaľ nie je jasné, či sa vráti späť na nádvorie Starej radnice.

Vynovená fontána, ktorú starosta Andrej Ďurkovský pokrstil v máji tohto roku, prilákala na donedávna zabudnuté Františkánske námestie množstvo zvedavcov. Príjemné prostredie námestia, ktorého vzhľad sa menil súčasne s postavením repliky hasičskej nádrže, prilákalo do tieňa vysokých stromov nielen Bratislavčanov, ale i zahraničných návštevníkov.

Sezóna fontán sa končí 15. októbra, ak bude pekné počasie tak až koncom októbra a začína sa opäť na jar 1. mája, v prípade lepšieho počasia možno o 15 dní skôr.

(mil)

Páčil sa vám článok?