SĽUK-u sa darí. Pozrite si bilanciu súboru za minulý rok

22.1.2018
0
SĽUK

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pre SĽUK, ktorý sídli v bratislavských Rusovciach, bol minulý rok bohatý na predstavenia, ale aj návštevníkov podujatí organizovaných v jeho réžii. Uviedla to PR manažérka Lucia Sopková.

 „Odohrali a odtancovali sme vyše 100 programov doma i v zahraničí, pokračovali sme aj v spolupráci s Radošinským naivným divadlom v predstavení Jááánošííík po 300 rokoch a v letnom období sme absolvovali viaceré predstavenia v amfiteátroch po celom Slovensku,“ povedala Sopková s tým, že úspešný bol aj Deň detí v SĽUK-u, ktorý už po siedmy raz organizovali spolu s ÚĽUV-om.

„Do bratislavskej mestskej časti Rusovce, kde je sídlo SĽUK-u, pritiahlo podujatie viac ako 1000 návštevníkov, predovšetkým rodiny s deťmi,“ spresnila Sopková. Mimoriadne úspešný bol aj minuloročný premiérový program Genezis a podujatie Folk Expo Slovakia 2017 – nová platforma pre folklórny priemysel. Jeho súčasťou bol odborný seminár, vystúpenie SĽUK-u, rôznych domácich i zahraničných interpretov a veľa sprievodných podujatí.

„Návštevníci nás videli aj v špeciálnom spoločnom vystúpení s poľským profesionálnym súborom Šlask, koncert bol vyvrcholením projektu Južné helokanie, SĽUK okrem svojho repertoáru zatancoval spolu so Šlaskom aj vybrané čísla z ich repertoáru,“ doplnila PR manažérka. Pri príležitosti 65. výročia založenia súboru Šlask absolvoval SĽUK so svojím programom Krížom-krážom spoločné turné oboch profesionálnych telies v Poľsku.

V minulom roku obnovené Kino SĽUK otvorila slávnostná projekcia filmu Rodná zem režiséra Josefa Macha a v Divadle SĽUK sa konalo dvakrát slávnostné vyhlasovanie nových prvkov, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku za rok 2016 a rok 2017. Do zoznamu za rok 2017 pribudlo päť nových prvkov - Drotárstvo, Fujara trombita, Modranská majolika, Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní a Chov plemena koní lipican v Topoľčiankach. Do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku pribudla aktivita Dokumentácia a ochrana drotárstva v Považskom múzeu v Žiline.

(TASR)

Páčil sa vám článok?