Dva protipóly života umelca v Danubiane

9.11.2006
Páčil sa vám článok?

Slovák Ján Kelemen a Rakúšan Herwig Zens sú dve mená maliarskeho sveta, ktoré vystavujú v čunovskej Danubiane Meulensteen Art Museum.

Obrazy Jána Kelemena sú inštalované v dolnej časti múzea a svojím vyznením akoby mali návštevníkov pripraviť na obrovský príval životných pocitov, ktoré vanú z obrazov Herwiga Zensa. Prechádzka dielami Jána Kelemena je ponorením do stolitrového kovového vedra plného farieb, kontrastne na plátnach odrážajúcich autorovo vnímanie sveta. Aj keď je umelec pôvodným školením grafik, rozsah jeho výtvarnej činnosti ďaleko presahuje hranice naznačené špeciálnym štúdiom grafiky. Rozpätie jeho tvorby má široký záber od plošných disciplín maľby, grafiky a kresby cez sochu po inštalácie a multimediálne projekty.

Herwig Zens na poschodí výstavných priestorov tancuje Tanec smrti. Nie je to pokojný kar, na ktorom si každý zo zúčastnených tíško pripije kalíškom borovičky a do kávy mu po výdatnom obede spadne slaná slza. Herwig Zens sa na tento pohreb vybral vo farebnej róbe, akú mu môžu závidieť všetky tanečnice flamenca, odeté vo vášnivých farbách španielskej Andalúzie. Namiesto čiernych závojov, ktoré ženám zvodne prikrývajú tvár, civia zo stiahnutých korzetov na diváka bezzubé lebky, s čiernou dierou na miestach, kde kedysi človek pohľadom hladil svet.

Smrť je základným laitmotívom tiahnucim sa Zensovou výstavou, je jedno, či pomáha poľovníkovi opustiť túto zem, alebo je oporou Schubertovi pri komponovaní. Herwig Zens však nie je človek zasmušilý, bez schopnosti pousmiať sa nad naším každodenným blúdením. Kto iný, ak nie človek s humorom by mohol dať svojmu obrazu názov Don Quichote útočí na stádo oviec.

Životným umeleckým krédom maliara je tvrdenie, že umenie nepochádza zo znalosti, ale z nevyhnutnosti. Len Herwig Zens vie, či toto zistenie bolo bolestné alebo naopak plné pokoja a uvoľnenia. Jeho obrazy plápolajúce farbami nás chcú presvedčiť o radosti. Na každom ušľachtilom koňovi je však najkrajšia jazdkyňa smrť. Iba maliari nám môžu povedať, či ich umenie prináša do života oba póly umelcovej existencie. Výstava v Danubiane potrvá do 12. decembra.

Páčil sa vám článok?