Od smrti cisárovnej Sisi uplynulo 100 rokov

8.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Až do 16. februára 1999 potrvá výstava na počesť bavorskej princeznej Alžbety Rakúskej, manželky rakúskeho cisára Františka Jozefa I. pod názvom „Krása pre večnosť“. Koná sa v troch viedenských zámkoch, ktoré Sisi v minulosti skutočne obývala - Schönbrunn, Hofburg a Hermesvilla.

Od smrti Sisi, ktorá bola v minulom storočí uctievaná ako jedna z najkrajších žien Európy, totiž tento rok uplynulo presne 100 rokov.

Mladá cisárovná strávila na zámku v Schönbrunne väčšinu života s manželom Františkom. Výstava na tomto zámku umožňuje prostredníctvom obrazov a plastík, množstvom úžitkových predmetov cisárovnej nahliadnuť veľmi hlboko do života mladej Sisi, ktorá zo 144 schönbrunnských izieb obývala dvanásť.

Hofburg bol oficiálnym sídlom cisárskeho páru, ale súčasne „zlatou klietkou“ pre Sisi. Výstava v Hofburgu zachytáva verejnú činnosť Alžbety ako reprezentantky cisárskej rodiny. Ohnivká tzv. „Sisi reťaze“ dopĺňajú aj exponáty v cisárskej pokladnici v Hofburgu, diela umelecko-historického múzea, koče vo Wagenburgu a knižničné fondy národnej knižnice, či cisárska hrobka, kde odpočíva cisárovná Sisi.

Hermesvillu uprednostňovala Sisi pred Hofburgom a označovala ju ako svoj „zámok snov“. Manžel jej tento poľovnícky zámoček vo Viedenskom lesíku, ďaleko od dvorného ceremoniálu, daroval.

Vstupné do Schönbrunnu je 90 šilingov, do Hofburgu 80 a do Hermesvilly 70 šilingov, kombinovaný lístok do všetkých troch zámkov stojí 175 šilingov. Výstavy sú otvorené denne okrem pondelka od 9.00 do 16.30.

(com)

Páčil sa vám článok?