Gróf Dracula v slovenskom šate

8.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po všeobecnom muzikálovom mŕtve v Bratislave sa v tejto divadelnej sezóne chystá na diváka hneď niekoľko muzikálových prekvapení.

K úspešne rozbehnutému Kráľovi Dávidovi na Novej scéne a hereckými hviezdami SND preplnenej Malej nočnej hudbe spred prázdnin má ambície pridať sa komorný muzikál Mníšky dosiaľ záhadnej, neznámej agentúry Muzikál 2000, no a punc muzikálovému vreniu na bratislavských javiskách nepochybne dodá najznámejší a najobľúbenejší upír na svete - transylvánsky gróf Dracula.

Jeden z typických veľkovýpravných projektov Slováka „zbehnutého“ do Prahy Jozefa Bednárika prichádza od septembra do Bratislavy po mimoriadne úspešnom ťažení v Čechách a tvorcovia i organizátori slovenského „strihu” Draculu sľubujú, že iný osud ho nemôže stihnúť ani tu. Dosť vysoko položená latka, keď uvážime, že v Čechách sa stal Dracula bezkonkurenčne najnavštevovanejším muzikálom všetkých čias, (videl ho každý desiaty Čech!), soundtrack predstavenia raketovo vyslal na prvé miesta hudobných rebríčkov hneď niekoľko singlov, a Prahu i menšie mestá republiky zaplavili „draculovské“ fan-kluby. Nehovoriac už o konkurencii, ktorú v týchto dňoch tvrdo skúšajúcim slovenským predstaviteľom pripravili hviezdy najligotavejšie: Lucie Bílá, Dan Húlka, Jiří Korn, Iveta Bartošová či Leona Machálková.

Prvé hlasy zo skúšok Veľkej sály bratislavského Istropolisu však potvrdzujú, že popri „nepreniknuteľnej” hviezdnej zostave slovenskí upírski nováčikovia nemusia padať na kolená. Hlasovo, herecky i pohybovo na svojich českých kolegov po pár skúškach posledného „obrusovania“ môžu dosiahnuť okrem Katky Hasprovej, ktorá už má s Draculom skúsenosti z vystúpení v Prahe, aj František Ďuriač a Marcel Palonder (slovenskí predstavitelia Draculu), mladé objavy Lucia Šorálová a Dagmar Rostand (predstaviteľky Lorraine) či muzikálovo presný Ján Gallovič (ktorý kvôli Draculovi dokonca opustil dosky SND).

Prvé predstavenia - slávnostná premiéra je 11. septembra - odspievajú a odtancujú ešte prevažne českí protagonisti, postupne sa k nim budú pridávať aj „pripravení“ Slováci. Usporiadatelia presné dátumy ich nástupov však veľmi nechcú konkretizovať, a selektovať tak predstaviteľov na českých a slovenských, ale skôr na lepších a horších, čo definitívne určí až bratislavský divák. Už dnes sú vstupenky vypredané až do polovice októbra, ale usporiadatelia rátajú, že Bratislava bude mať šancu hosťovať toto veľkolepé dielo do konca budúceho roka.

Alexandra Tinková

Slovenským predstaviteľom grófa Draculu číslo 1 je operný spevák František Ďuriač.
FOTO - Pavel Majer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie