Láka vás Noc divadiel? Môžete ju zažiť aj v študentskom Divadle Lab

16.11.2017
0

Zdroj: Divadlo Lab

Páčil sa vám článok?

Milovníci kultúry si prídu na svoje. V sobotu 18.11. sa po celom Slovensku uskutoční Noc divadiel. Vychutnať si ju môžete aj v bratislavskom študentskom Divadle Lab na VŠMU. Program sa začína o 16:00 h vo všetkých hracích priestoroch Divadelnej fakulty, vstup je voľný.

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá a umelecké školy otvoria dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám. Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe. Program Noci divadiel 2017 sa bude odohrávať v 23 slovenských mestách a 51 divadlách, kultúrnych centrách a umeleckých školách po celom Slovensku.Pozrite si bližšie, aký program na vás čaká na VŠMU a teda aj v študentskom Divadle Lab:

Program Noci divadiel na VŠMU:

Hlavný program: 

16:00 Juraj Váh: Ticho (Štúdio Kaplnka, Ventúrska 3)

Hra napísaná v roku 1948 (uvedená na profesionálnej scéne len raz – v roku 1949), rozpráva príbeh chlapca, ktorý utiekol z koncentračného tábora a prosí
rodinu svojho bývalého spolužiaka, aby ho prichýlila. V texte, ktorý je na prvý pohľad neaktuálny a historický, nachádzame mierne desivú analógiu s dneškom.
Strach, egoizmus, popieranie pravdy. Ako by sme sa zachovali my?

16:30 Adalmína (rozprávka) DF VŠMU

18:00 David Mamet: Sexuálna perverzita v Chicagu (Štúdio Burkovňa, Ventúrska 3)

Hra amerického dramatika, herca a režiséra Davida Mameta zo 70-tych rokov je stále aktuálnou výpoveďou o generácií čerstvo dospelého človeka, ktorý sa nedokáže orientovať vo vzťahoch, ktorý sa bojí odkryť svoje pocity druhým a ktorý sa bojí oddať sa. Sexuálna perverzita v Chicagu je príbehom stratenej komunikácie medzi nami, o vzťahoch medzi priateľmi, medzi mužom a ženou.

20:00 Roal Dahl: Nonsense (Divadlo Lab, Svoradova 4)

Poviedky Roalda Dahla nesú v sebe sofistikovaný humor, vyplývajúci z absurdných situácií. Atraktivity tiež vidno v strašidelných motívoch, preto sa tvorcovia sústredili aj na ich javiskové prevedenie. Prostredie, ktoré ovplyvnilo Roadla Dahla, prináša do príbehov škandinávsky chlad, vnútornú samotu a naopak typický britský humor a eleganciu. Štyri novely z autorovho pera spojili do jedného príbehu odhaľujúceho tajomstvá jednotlivých postáv. Inscenácia bakalárskeho ročníka Katedry bábkarskej tvorby na VŠMU pracuje s odhaľovaním pravej tváre človek a naopak s formou, do ktorej radi umiestňujeme svoju prirodzenosť. 

23:30 Oscar Wilde: Je dôležité mať Filipa (Divadlo Lab, Svoradova 4)

Oscar Wilde sa stal ústrednou postavou hnutia dekadentov proklamujúcich oslavu krásy a odmietajúcich spojenie umenia a morálky. Žil slobodne bez ohľadu na konvencie a pokryteckú morálku vyšších vrstiev viktoriánskeho Anglicka, čím vedome šokoval prudérnu spoločnosť. Tvorba Oscara Wildea je natoľko nadčasová, že má čo povedať aj súčasnému čitateľovi a divákovi. Dôležitosť „Filipa“ zobrazená v divadelnej hre Ako je dôležité mať Filipa bola známa už v roku 1895. Aj napriek tomu, že je táto inscenácia najúspešnejšou komédiou Oscara Wildea, tradícia jej inscenovania v našich zemepisných šírkach sa zatiaľ nezaužívala. Dramatici ju opisujú aj ako triviálnu komédiu pre vážnych ľudí. Študenti Vysokej školy múzických umení vám odohrajú túto nesmrteľnú klasiku (na fotografii), ktorá si vás získa absurdnými, ale sympatickými postavami, vtipnými dialógmi a úplnou absenciou akejkoľvek sociálnej zodpovednosti. Dej spočíva v zámene identít dvoch anglických gentlemanov, ktorí na svoje nie práve najčestnejšie aktivity používajú to isté krycie meno – Filip. A z toho môže vzniknúť jedine fraška.


Sprievodný program (všetky body sprievodného programu sa uskutočnia na Divadelnej fakulte VŠMU na Svoradovej ulici č. 4):

16:00-19:00  Tvorivé dielne pre deti (Katedra bábkarskej tvorby)

Tvorivé dielne pre najmenších osobne so samotnou Alicou z ríše nekonočna a zázrakov.

16:00-23:00  Teatrologické hry

Dokážete v našej Krajine nekonečna a zázrakov uniknúť za ďalšími divadelnými zážitkami? Príďte si overiť vašu vynaliezavosť a zistite o divadle, čo ste nevedeli.

17:00-17:40  Workshop divadelných doc.Barbora Zamišková, ArtD

Workshop pre malých aj veľkých, ktorý nám odhalí tajomstvo bábok s ktorými sa stretávame na javisku. Ako sa hýbu? Kto im dáva hlas aj dušu?

17:00-22:00  Divadelný Geocashing

Vyberte sa s nami na dobrodružnú cestu v Krajine nekonočna a zázrakov. Spoznajte zaujimáve aj tajomné miesta divadla a jeho osobností a nechajte sa prekvapiť kam Vás cesta nakoniec dovedie.

18:00 – 19:00  Workshop Feldenkraisová metóda Mgr. Miroslava Kovářová, ArtD.

Táto metóda pomáha porozumieť tomu, ako funguje naše telo, umožňuje zbaviť sa nechcených zlozvykov, stimuluje individuálne zručnosti a tvorivé schopnosti. Cvičenia majú relaxačný účinok, umožňujú voľnejší a ľahší pohyb a zároveň zlepšujú koncentráciu. Metóda je vhodná pre každého bez rozdielu veku, kondície či hmotnosti. Profitovať z nej môžu hudobníci, herci, tanečníci ale aj tí, ktorým záleží na zlepšení organizácie svojho tela, či zdravej relaxácii.

19:00 – 20:00  Bodkobranie

Vyhlásenie výsledkov Celoštátneho finále Braillovskej olympiády 2017. Súčasťou programu bude scénické čítanie, ktorého aktérmi budú najrýchlejší čitatelia Braillovho písma na Slovensku a študenti VŠMU.

21:30 – 22:30  Autor na javisko!

Projekt sa snaží priniesť možnosť mladým autorom realizovať svoje texty. Inscenovanie sa bude niesť v duchu odhaľovania procesu tvorby rozhlasovej hry. Okrem teoretickejších pasáží, kde sa divák bude môcť oboznámiť s tým, ako vzniká text, pracuje sa s témou, obsadzujú sa herci, ako sa nahráva v štúdiu, rôzne pripomienky a nápady zvukára a režiséra, bude môcť vidieť a vypočuť si jednotlivé ukážky autorských prác vo forme rozhlasových minihier.

22:45-23:00   Viva píše klišé

Viva píše klišé, ktoré vraj žijeme všetci. Zasmejete sa a možno aj zamyslíte.

16:00 – 23:00  Stánok divadelných štúdií (Katedra divadelných štúdií)

Stánok odprezentuje študentský časopis Reflektor a literatúru zameranú na divadlo.

Vstup na všetky predstavenia je voľný. Miesto si môžete rezervovať na tejto stránke, v sekcii program alebo v kalendári. 

(ms)

Páčil sa vám článok?