Obyvateľom ZOO sa začala zimná sezóna

7.11.2006
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) sa začala zimná sezóna, ktorá potrvá až do konca marca budúceho roku. Ako uviedol zoológ Martin Krug, záhrada je v súčasnosti na zimu dobre pripravená.

„Pripravené a sfunkčnené sú všetky elektrické zariadenia, ktoré zabezpečujú potrebnú teplotu pre niektoré exotické druhy vtáctva, opice, poloopice a šelmy, ale aj pre žirafy, zebry či nosorožce. Skontrolované je aj otváranie a zatváranie priestorov pri vypúšťaní zvierat z vnútorných výbehov do vonkajších a naopak,“ povedal M. Krug. Podľa zoológa bola skontrolovaná aj funkčnosť okien, dverí a tesnenia. Zároveň bola všetkým zvieratám, ktoré zostávajú vo vonkajších výbehoch aj počas zimných mesiacov, zvýšená energetická hladina kŕmnych dávok, ich potrava je teraz bohatá o látky podporujúce tvorbu podkožného tuku.

Počas zimnej sezóny môžu návštevníci bratislavskej ZOO vidieť vo vonkajšom výbehu zvieratá pochádzajúce z mierneho pásma, zo Severnej Ameriky či severnej časti eurázijského kontinentu, napríklad zubry, jelene či kone, ale aj lamy, emu, pštrosy africké alebo klokany. „Samozrejme, ak je vonku veľká zima, zvieratá sa schovajú do skrýš, do zeme alebo do nejakého porastu a ľudia ich neuvidia. V takom nepriaznivom počasí však návštevníci ani nechodia,“ poznamenal M. Krug. Ako ďalej uviedol, v tomto období je otvorený aj nový pavilón šeliem.

Počas zimnej sezóny je ZOO otvorená denne od 10.00 do 15.00 hodiny, vstupné je znížené približne o 40 percent.

Bratislavská Zoologická záhrada plánuje na budúci rok začať s výstavbou pavilónu pre primáty. „Podľa zriaďovateľa zoo financie budú, takže v roku 2007 sa môžu začať výkopové práce. Nový pavilón by mohol byť sprístupnený v apríli alebo máji 2008,“ prezradil M. Krug.

Páčil sa vám článok?