Sviatok mladého vína na Primaciálnom námestí

7.11.2006
Páčil sa vám článok?

Požehnaním mladého vína v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci sa vo štvrtok začína slávnosť Sviatku mladého vína v Bratislave. Ide už tretí ročník tohto podujatia, ktoré má Bratislavčanom predstaviť tohtoročné výsledky práce bratislavských vinohradníkov a vinárov.

Na Primaciálnom námestí a na nádvorí Starej radnice bude 16 stánkov, kde si záujemcovia budú môcť kúpiť víno, husacinu, guláš, pagáče, medovníčky, perníky a iné koláče, predávať sa bude aj keramika a ďalšie suveníry. Kultúrny program bude do 19:00. V piatok a v sobotu sa bude predávať od 10:00 do 22:00, kultúrny program sa začne o 14:00.

Návštevníkom sa predstaví folklórna skupina Vajnorský okrášľovací spolok, Dopravár, Hájenka, Poleno, Ekonóm, tanečný súbor H&T, Trávniček, Dolina, pop rocková skupina Shine či folková skupina Lipa. V Uhorsku bolo pôvodne právo výčapu pod strechou kráľovským právom, ale privilégiom Ondreja III. z roku 1291 prešlo právo na mesto a obyvateľov. Najstarší štatút, ktorý upravoval voľný predaj vína je známy z roku 1497.

V 16. storočí bolo stanovené obdobie, kedy malo mesto vyhradené právo čapovať víno. Bratislava vlastnila pivnice na výčap vína z mestských viníc, na výčap sa používal podjazd Starej radnice, pivnice vo františkánskom kláštore a v "apoštolskej" pivnici v Zelenom dome, kde boli umiestnené sudy s najkvalitnejším vínom. Na sudových dnách boli rezbárske portréty 12 apoštolov, Judášov dvanásty sud bol naplnený najlepším a najsilnejším vínom. Každý rok na sv. Martina tam chodil richtár spolu s ostatnými predstaviteľmi mesta na ochutnávky.

Páčil sa vám článok?