Na Primaciálnom námestí sa začína výstava Fera Guldana

17.8.2017
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Výstava Fera Guldana Exody na Slovensku v 20. storočí sa zameriava na najvážnejšie udalosti 20. storočia, ktoré u nás výrazne ovplyvnili správanie niekoľkých generácií.

Aktuálna výstava Exody na Slovensku v 20. storočí s podtitulom „Ak chceme rozumieť dnešku, musíme pochopiť včerajšok“ sa snaží definovať a pochopiť dnešné správanie ľudí prostredníctvom najzásadnejších udalostí minulého storočia. Za formujúce faktory správania ľudí na Slovensku autor výstavy považuje okrem dvoch svetových vojen, zmien politických režimov či zmien štátnych hraníc, aj exody.

Exody autor poníma ako nedobrovoľné vyhnanstvá, odsuny či deportácie, ktoré mali rôzne príčiny od sociálnych, politických, ekonomických po národnostné, etnické či náboženské. Výstava reflektuje trinásť exodov, ktoré úplne zmenili sociálnu klímu Slovenska. Deportácie Židov, exody Rómov, vyhnanie Maďarov a Čechov či emigrácia po roku 1968 – to je niekoľko tém, ktoré František Guldan považuje vo svojom autorskom stvárnení za exody.

„Sloboda jednotlivca, slobodná spoločnosť, európske hodnoty a mier nie sú samozrejmosť. Vždy je potrebné zdvihnúť hlas proti tým, ktorí ponúkajú rýchle extrémistické riešenia, postavené na xenofóbii, predsudkoch a nenávisti. Ako ukazuje táto výstava, aj Slovensko má za sebou temnú minulosť z ktorej je potrebné sa poučiť. Som rád, že môžeme v Bratislave ponúkať priestor pre takýchto umelcov. Poučme sa z minulosti a vytvárajme už dnes lepší svet pre budúce generácie,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal, ktorý výstavu otvoril.

Exody na Slovensku v 20. storočí nesú odkaz ohľaduplnosti, porozumenia a veľkorysosti k tým, ktorí sa od nás odlišujú akýmkoľvek spôsobom a sú mementom omylnosti každej jednej generácie.

František Guldan(na fotografii spolu s primátorom I. Nesrovnalom) sa niekoľko desaťročí venuje komornej maľbe, ilustrácii, mozaike, zváranej plastike a kultúrnej publicistike. Vyštudoval Stavebnú fakultu SVŠT v Bratislave a do novembra 1989 pôsobil ako projektant rekonštrukcií v Bratislavskom stavebnom podniku. Neskôr bol redaktorom Verejnosti a viedol SNG. Od roku 1991 tvorí v slobodnom povolaní. Absolvoval množstvo výstav doma i v zahraničí.

Zdroj: Magistrát

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?