Mesto prenechá riadenie DPOH umelcom

1.11.2006
Páčil sa vám článok?

Budova Divadla P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici by sa mala stať vlastníctvom mesta Bratislava. O predstavách vedenia mesta o budúcom využití tohto objektu sme sa pozhovárali s vrchným radcom primátora Bratislavy Dionýzom HUTÁROM.

- Rozhodnutie poslancov dáva mandát primátorovi A. Ďurkovskému rokovať s ministerstvom kultúry o zámene objektu na Židovskej 17, v ktorom je umiestnené aj Židovské múzeum, za objekt na Gorkého 17, v ktorom je v súčasnosti umiestnená Činohra SND. Toto rozhodnutie mestského zastupiteľstva je výsledkom už dlhší čas trvajúcich rokovaní s ministerstvom kultúry a predstaviteľmi Slovenského národného divadla.

Aký bude ďalší postup?

- Podľa našich informácií Činohra SND odohrá v marci budúceho roku posledné predstavenie v doterajších priestoroch a potom sa presťahuje do novostavby SND. Tento relatívne krátky čas využije primátor A. Ďurkovský s mandátom zastupiteľstva na rezortné rokovanie a určenie harmonogramu plynulého priebehu schválenej zámeny. Základným predpokladom je však oficiálne rozhodnutie štátnych orgánov a ochota naplniť iniciatívu mestského zastupiteľstva.

Aké sú predstavy mesta o budúcom využití budovy DPOH?

- Divadlo P. O. Hviezdoslava funguje v historických priestoroch od roku 1955. Je neodškriepiteľné, že prakticky celá naša činoherná elita prešla týmito doskami, ktoré znamenajú svet a táto scéna sa stala duchovným vlastníctvom celého národa. Mesto ako také nemá ambíciu na to, aby riadilo nové divadlo po umeleckej stránke, túto úlohu výsostne prenechá umelcom, ale v rámci svojich finančných možností urobí všetko pre to, aby nebola ohrozená technická a ekonomická prevádzka celej budovy. Poslanci mestského zastupiteľstva svojím rozhodnutím prezentovali nezastupiteľnú úlohu mesta pri zachovaní a rozvoji kultúrnej a umeleckej infraštruktúry Bratislavy. V najbližšom období má primátor A. Ďurkovský naplánované rokovania s generálnou riaditeľkou SND Silviou Hroncovou, ktorých výsledkom by mal byť ďalší spoločný postup, o ktorom budeme bratislavskú verejnosť informovať.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?