Vo veku 90 rokov zomrel zakladateľ Lúčnice profesor Štefan Nosáľ

23.7.2017
0
Legenda lúčnice štefan nosáľ dnes oslavuje 90. narodeniny - Štefan Nosal
Páčil sa vám článok?

Smutnú správu o úmrtí choreografa Štefana Nosáľa prinieslo ako prvé Svetové združenie Slovákov v zahraničí a informáciu médiám potvrdil aj manažér Lúčnice Július Jackuliak.

Štefan Nosáľ sa narodil 20. januára 1927 v Hriňovej kúsok od Zvolena. Ako dvadsaťročný maturoval na gymnáziu v Banskej Bystrici a po nej prišiel do Bratislavy, kde sa v roku 1950 stal členom umeleckého folklórneho súboru Lúčnica, ktorý bol založený dva roky predtým a teda nebol jeho zakladateľom ako sa v niektorých zdrojoch uvádza. V našom hlavnom meste absolvoval Fakultu inžinierskeho staviteľstva SVŠT v Bratislave a neskôr i fakultu choreografie na Vysokej škole múzických umení. Práve tá sa následne stala jeho druhým zamestnaním, nakoľko sa stal pedagógom a v rokoch 1972 až 1992 bol vedúcim Katedry tanečnej tvorby. V tomto období sa stal aj autorom vysokoškolskej učebnice Choreografia ľudového tanca a celkovo má na svojom konte tri knižné publikácie.

Intenzívne spolupracoval nielen s Lúčnicou, ale aj pri rôznych televíznych programoch či vo filmovej tvorbe. Najznámejšími filmami s jeho pečaťou sú Rodná zem (1954) a Rok na dedine (1968). Ako choreograf sa podieľal v SND na predstaveniach Krútňava, Beg Bajazid, Jánošík, Ej, husári, Na skle maľované, spolupracoval so SĽUK-om, Poddukliansky ukrajinským súborom, Národným divadlom v Prahe, Československým štátnym súborom, Kráľovskou operou v Antverpách a jeho prácu ocenili aj v Holandsku, Moldavsku, Tunisku, Rusku či v USA. Folkloristisch Danstheather Amsterdam, Štátny súbor ŽOK - Moldavsko, Štátny súbor Tunis, Súbor Tamburitza, Pittsburgh - USA, Leningradský Musik - hall.

Štefan Nosáľ získal počas svojho bohatého a plodného profesionálneho života množstvo významných ocenení. V roku 1968 získal titul Zaslúžilý umelec a v roku 1989 sa stal Národným umelcom. Je držiteľom Radu Ľudovíta Štúra II. Triedy, ceny ministra kultúry za výnimočné celoživotné choreografické dielo, je Laureátom Slovak Gold za rok 2002 za dlhoročný významný prínos pre slovenskú kultúru, čestným občanom Detvy a Hriňovej a laureátom Pribinovho kríža I. triedy, udelený prezidentom republiky za významný prínos k rozvoju slovenskej kultúry z roku 2007. Bez Štefana Nosáľa by možno nevznikla ani pesnička skupiny Elán Tanečnice z Lúčnice. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že spevák Jožo Ráž si zobral za manželku dcéru Štefana Nosáľa – Barboru a pesnička bola poctou tomuto folklórnemu súboru, kde prežil choreograf 67 rokov. Aj svoje 90. narodeniny oslávil práve na pôde Klubu Lúčnice, ale približne o pol roka neskôr celé Slovensko zarmútila správa o jeho úmrtí. Česť jeho pamiatke!

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?