For sale: Keď je aj duša na predaj

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ak blednete závisťou pri pohľade na superštíhle telá mladučkých moderátoriek či slovnú zručnosť a vynaliezavosť súčasných spíkrov, choďte do Divadla Ludus na premiérové predstavenie hry Mira Dacha For sale.

 Nielenže vám spadnú z očí ružové okuliare, ale si nepochybne začnete viac ceniť svoj teplý kancelársky flek, pri ktorom aspoň nemusíte robiť šaša na „profesionálnej úrovni“.

 „Ber to profesionálne“ je totiž zázračný slogan, ktorým mladí, práve skončení, vysokoškoláci ospravedlnia všetky svoje činy. Chcú sa predať za každú cenu, v každom okoloidúcom vidia hroziacu konkurenciu a neváhajú s ľahostajnosťou prejsť okolo kamaráta, ktorý nezvládol „ruch veľkomesta“ a rozhodol sa pre dobrovoľný odchod zo života.

Priateľstvo, láska a vzájomná podpora sú celkom prázdne slová v atmosfére rivality a strachu o mešec. Podstatné je, koľko dostanete. A tak sa príbeh štyroch vysokoškolákov mení v šialený cirkus v honbe za peniazmi, v ktorom sa aj zdravie či funkčné vzťahy odsúvajú na vedľajšiu koľaj.

Miro Dacho sa svojím textom obracia najmä na rovesníkov účinkujúcich hercov, mladých ľudí od 15 rokov. Brutalita ich každodennosti je možno nepredstaviteľná aj pre ich rodičov, ktorí by mohli ísť na predstavenie ruka v ruke so svojimi deťmi. Režisérom hry je Jozef Jenčo. V hlavných úlohách „úbohých“ detí dravej súčasnosti sa predstavia Marián Chalány, Petra Vajdová, Zuzana Porubjaková a Jakub Rybárik, študenti 3. a 4. ročníka herectva na VŠMU. Nepovažujú za podstatnú pointu hry, podľa ktorej nekončia všetci zúčastnení na visiacom štránku kolosu zvaného šoubiznis. Silnejší prežijú.

Hra Mira Dacha však kladie divákovi podstatnú otázku: za akú cenu zostávame naďalej žiť a čo všetko sme schopní obetovať, aby sa naše vrecká naplnili mincami. Keď totiž zanie klapnutie poslednej klapky, slovo ako sebaúcta v našom živote už nemusí vôbec nič znamenať. Aj o tom je hra For sale.

Páčil sa vám článok?