VIDEO: Pripomíname si 20 rokov od smrti Ivana Krajíčka

5.6.2017
0
Video: pripomíname si 20 rokov od smrti legendárneho ivana krajíčka - Ivan Krajicek1
Páčil sa vám článok?

Herec, spevák, konferencier, scenárista či režisér Ivan Krajíček sa stal známym hlavne vďaka televíznej obrazovke. Na svojom konte má desiatky programov pre dospelých i mládež. Staršia generácia si spomenie na Vtipnejší vyhráva či Repete a tá mladšia si ho možno bude pamätať z hudobného filmu Zázračný autobus, kde účinkovala vtedy 10-ročná Darinka Rolincová.

Písal sa rok 1997 a v krytej športovej hale na Pasienkoch sa konal míting Hnutia za demokratické Slovensko. Jeho predseda a vtedajší premiér Vladimír Mečiar, ktorý dovtedy rozdával úsmevy na všetky strany a sršal dobrou náladou, zrazu zvážnel a oznámil do mikrofónu, že dnes, teda 5. júna nás navždy opustil náš dobrý priateľ Ivan Krajíček. Tisícky ľudí v sále, ktorých väčšinu tvorili staršie ženy sa okamžite rozplakalo, pretože Krajíček bol ich dlhoročným idolom a vtedy veľmi populárnym umelcom. Na začiatku 90-tych rokoch stál napríklad za zrodom mimoriadne obľúbenej televíznej relácie Repete, kde pravidelne zaznievali najväčšie šlágre rokov minulých a na obrazovke sa opäť začali objavovať speváci stredného prúdu ako boli Marcela Laiferová, Otto Weiter, Zora Kolínska, Ivo Heller, Oľga Szabová či Monika Stanislavová.

V Repete si zaspieval občas aj Ivan Krajíček sám. Nezabudnuteľná bola napríklad pieseň Mama:

Ivan Krajíček bol absolventom herectva na VŠMU, svoju kariéru odštartoval ako sólista operety na Novej scéne. Počas vojenskej služby vo VUS sa zoznámil s Oldom Hlaváčkom, s ktorým najskôr písali scenáre zábavných programov a neskôr sa stali aj komediálnou dvojicou. Ich najznámejším programom bol Hostinec pod gaštanom, v ktorom vystupovali ako dvaja gazdovia s charakteristicky smiešnymi hlasmi. Krajíček bol aj vychyteným režisérom. Na svojom konte má napríklad hudobnú komédiu Ťululum či muzikál Cyrano z predmestia. Vytvoril aj mnoho relácií pre deti a mládež. Moderoval Bratislavskú lýru, ale aj televízny program Vtipnejší vyhráva či reláciu Diskotéka pre starších a pokročilých, ktorá sa neskôr premenovala na Smiem prosiť?.

So Zorou Kolínskou prespievali skladbu Something stupid, ktorá dostala slovenský názov Nočné ruže:

Prvé zdravotné komplikácie sa uňho začali prejavovať v máji 1996 po operácii sivého zákalu. V januári 1997 Ivanovi Krajíčkovi diagnostikovali rakovinu neznámeho druhu a v tom čase už mal metastázy po celom tele. Postúpil celú sériu ožarovaní a chemoterapie, v dôsledku čoho mu vypadali vlasy, extrémne schudol a zoslabol. Posledné Repete nakrúcal v marci už len po sediačky v okuliaroch s tmavými sklami na hlave. Na konci mája ešte oslávil 57. narodeniny, ale už tušil, že sa blíži jeho koniec. V pondelok 3. júna ho manželka Mária, prezývaná Babula odviezla do nemocnice, pred ktorou si zapálil poslednú cigaretu, na ďalší deň jeho oslabený organizmus však už museli napojiť na prístroje a v stredu 5. júna vydýchol naposledy.

Mladšia generácia si možno spomenie na program Správne kroky, kde účinkoval spolu s Darinkou Rolincovou:

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?