Novú galériu otvorili v kancelárskych priestoroch

17.5.2017
0
Otvorili galériu v kancelárskych priestoroch - komacek obraz
Páčil sa vám článok?

Výstavou akademického maliara Mariána Komáčka s názvom Technika v umení otvorili v utorok (16. 5.) nové priestory na Jašíkovej 6 v Bratislave. Ide o vôbec o prvú výstavu inštalovanú v TÜV SÜD Gallery, ktorá napĺňa koncept galérie v kancelárskych priestoroch.

Je to office galéria, ktorá bude každé dva mesiace prinášať vo svojich výstavných priestoroch nových autorov. Približovanie umenia do pracovného prostredia je dôležité, lebo dnes už ľudia nemajú čas chodiť do galérií, uviedla kurátorka výstavy Ľudmila Pašková.

Zamestnanci a klienti spoločnosti sa tak môžu zoznámiť a obdivovať diela Mariána Komáčka, ktorý tvorí v oblasti voľnej a úžitkovej grafiky, knižnej ilustrácie, grafického dizajnu, voľnej maľby a maliarskeho objektu (asambláž). Maľuje a miluje staré autá, je aj vlastníkom veteránov. Jeho diela sú farebné, plné pozitívnej energie, veľmi dobre vplývajú na ľudí, keď chodia okolo, poznamenala Pašková k tvorbe umelca, ktorého práce sú inštalované vo vstupnej časti do sídla spoločnosti i na dvoch ďalších podlažiach.

Výstava súčasného umenia približuje Komáčkove veľké obrazy s tematikou obľúbených autíčiek, tzv. snovú tvorbu, grafiky, lepty, návrhy na poštové známky i známky, ktoré sa realizovali. Väčšinou sú to technické pamiatky, historické vozidlá, doplnil slovenský grafik a maliar, ktorý prezentuje tiež svoje diela z putovnej výstavy inšpirovanej odkazom slávneho renesančného umelca Albrechta Dürera (1471-1528). Dürerove dielo som po päťsto rokoch trošku prerobil, poznamenal Komáček. Na jednej z vystavených prác nazvanej Spoločný autoportrét zachytil seba sediaceho po boku Dürera vo veteráne. Nemeckého maliara, grafika, rezbára, rytca a matematika zvečnil tiež v maľovanom objekte Majster štetca a rydla.Výstava potrvá do konca júna.

Marián Komáček (1959) absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v oddelení knižnej tvorby a ilustrácie u profesora Albína Brunovského. V roku 1987 sa stal členom Združenia výtvarných umelcov západného Slovenska, roku 1993 členom Združenia knižných výtvarníkov Slovenska. V rokoch 1995-1999 bol predsedom Spolku grafikov Slovenska, založil seriál Medzinárodných grafických sympózií na Slovensku a spoluzakladal grafické združenie G-bod. V roku 2012 bol zvolený za viceprezidenta klubu Art Diagonal vo Viedni. Jeho dielo bolo prezentované na viac ako 90 výstavách doma i v zahraničí, ilustroval viacero kníh pôvodnej a prekladovej literatúry, je autorom niekoľkých poštových známok. Za svoju tvorbu získal ocenenia doma i v zahraničí. Žije a tvorí v Bratislave.

(TASR, Foto: komacek.sk)

Páčil sa vám článok?