Letnú čitáreň U červeného raka dokončia do konca októbra

20.10.2006
Páčil sa vám článok?

Letnú čitáreň U červeného raka pri Michalskej bráne v Bratislave dokončia v plánovanom termíne do konca októbra. Práce na čitárni v bývalej vodnej Michalskej priekope pri stredovekom hradnom opevnení finišujú.

Potrebné je ešte dokončiť obklady a dlažbu v galérii v jednom z dvoch upravených mostových oblúkov, dorobiť chodníky, ukončiť výsadbové práce, dokončiť zábradlie, demontovať lešenie a upratať celý priestor. V prípade dobrého počasia by tu už v novembri mohol užívateľ, ktorým je Mestská knižnica, zorganizovať jednorazové kultúrne podujatia. Knižnica bude verejnosti sprístupnená pravdepodobne až na jar budúceho roku.

Je stále otázne, či sa začne aj s druhou etapou rekonštrukčných prác, ktoré by mali prepojiť celé územie priekopy, umožniť obyvateľom a návštevníkom Bratislavy prechádzky pod mostom a vytvoriť tak príjemnú oddychovú pešiu zónu. Druhá etapa bola pozastavená, pretože sa vyskytli nejasnosti v podmienkach realizovania projektu. Ako sme už informovali, priestory, do ktorých by sa malo v tejto etape zasahovať, nie sú v správe iba jedného subjektu, ako to bolo v prípade prvej etapy, kde bolo väčšinovým vlastníkom mesto. Nie všetci majitelia totiž súhlasia s krokmi, ktoré boli naplánované v druhej etape. Taktiež je potrebné majetkovo-právne vyrovnanie. Mestský investor obnovy pamiatok Paming sa aj naďalej bude snažiť o uskutočnenie tejto etapy.

Prvá etapa rekonštrukcie by mala stáť 19 miliónov korún, zaplatí ich mesto zo svojho rozpočtu. V čitárni si budú môcť návštevníci prečítať noviny či časopisy. Nie je vylúčené, že sa obnovia aj komorné kultúrne podujatia.

Páčil sa vám článok?