V Redute zaznie Mozart aj Boccherini

20.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mozartovské veľké výročie sa pomaly blíži k svojmu finále. Slovenská filharmónia si ho opäť pripomína koncertom Musica aeterna 24. októbra o 19.00 v Malej sále Slovenskej filharmónie v Redute.

Klasicisticky svieže Divertimento D dur i bachovské Adagio a fúga c mol rozhodne patria k tým známejším. Mozartov rukopis je vždy originálny a typický, hoci neraz sa necháva inšpirovať aj skladbami iných majstrov. Dokladom toho sú aj tri rané Mozartove koncerty pre klavír alebo čembalo, ktoré napísal ako 15-ročný podľa čembalových sonát Johanna Christiana Bacha.

Druhý z nich uvedie Musica aeterna s mladým slovenským čembalistom Petrom Guľasom. Z Mozartových diel viedenského obdobia zaujme aj orchestrálne spracovanie piatich 4-hlasných fúg z II. dielu Temperovaného klavíra J. S. Bacha.

Nadvláda talianskej hudby a talianskych hudobníkov v Európe 18. storočia je všeobecne známa. Na dvore španielskeho infanta v Madride žil a tvoril taliansky skladateľ a violončelista Luigi Boccherini, Mozartov veľký súčasník. Z madridského obdobia pochádza aj jeho prvá verzia Stabat Mater pre soprán a sláčikové nástroje. Na Slovensku zaznie zásluhou súboru Musica aeterna po prvýkrát, v náročnom sólovom parte sa predstaví vyhľadávaná interpretka starej hudby z Prahy - Hana Blažíková.

Páčil sa vám článok?