Bohatá jeseň v Slovenskej národnej galérii

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Slovenskej národnej galérii je v jesenných mesiacoch inštalovaných niekoľko výstav, ktoré stoja za pozornosť diváka. Ich plusom je aj to, že nemusíte chodiť ďaleko, všetky sú pod jednou strechou - v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra 4.

Novootvorenou výstavou je rozprávanie dvanástich talianskych súčasných umelcov. Výstava s názvom Niečo sa stalo - Aspekty nových rozprávaní, sa začína maľbami rodených „rozprávačov“ talianskej transavantgardy Sandra Chiu a Mimma Paladina a končí sa dielami najmladších autorov, ktorí sú schopní ironicky a provokujúco odhaliť komunikačné šumy či vizuálne „chyby“ našej každodennej reality. Môžete ju vidieť do 26. novembra. Na výstave Ukiyo-e: Japonské farebné drevorezy sa verejnosti po prvýkrát predstavuje kolekcia 18 japonských farebných drevorezov, ktoré SNG darovala v roku 1992 americká výtvarníčka Sandria Hu. Pojem ukiyoe neoznačuje techniku, ale námet vystavených diel. Pôvodne znamenal pominuteľný svet, neskôr sa však jeho význam posunul pre označenie sveta zmyslových radostí. Výstava potrvá do 5. novembra.

Za pozornosť nepochybne stojí aj výstava fotografií Jindřicha Štreita z rokov 1965-2005 a interpretácie jeho fotografií Kalendáře pro Jindru Štreita.

Osobnosť Jindřicha Štreita svojím významom už dávno presiahla rámec českej fotografie. Jeho diela nájdeme vo viacerých najvýznamnejších fotografických zbierkach. Dvojvýstava prináša prierez Štreitovým životným dielom a paralelne výtvarné interpretácie jeho fotografií z nástenných kalendárov, pochádzajúce od popredných českých a slovenských výtvarníkov. Výstava potrvá do 12. novembra.

Páčil sa vám článok?