Vitajte a nevyzúvajte sa, prosím!

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Špinu nám v tomto krásnom jesennom čase do bytu nenanosíte a keby aj, ste naši hostia a my sa pridržiavame rokmi prevereného úslovia: Hosť do domu, Boh do domu. Vitajte teda a nevyzúvajte sa. A zavrite dvere, aby ste nám nevyniesli spanie. Ste vo výstavných priestoroch Múzea mesta Bratislavy, v Starej radnici na výstave Vitajte a nevyzúvajte sa, prosím! s podtitulom Naše bývanie v 50. rokoch (minulého storočia).

Päťdesiate roky. Každému zarezonujú v ušiach celkom odlišným tónom, každý má iné spomienky na polčas medzi devätnástym storočím a dobou, ktorú žijeme dnes. Výstava inštalovaná v MMB, sa v autorskej a kuratórskej koncepcii Pavla Habáňa a Eleny Kurincovej sústredila na bývanie 50. rokov. Umožňuje nahliadnuť do domácnosti mestskej strednej vrstvy, v ktorej vybavení pretrvávalo ešte mnoho zariadenia z „ lepších časov“, ale začali sa tu už uplatňovať aj nové prvky, napr. sortiment elektrospotrebičov či progresívne materiály ako plasty a nylon.

Pre staršie generácie Bratislavčanov je výstava nostalgickou spomienkou na ich mladšie roky, pre súčasnú generáciu poskytuje možnosť nahliadnuť do interiéru rodičov a starých rodičov, v ktorom sa formovalo štandardné vybavenie modernej domácnosti. Predmety, ktoré dopĺňajú klasické členenie bytu na predsieň, kúpeľňu, toaletu, komoru, kuchyňu, obývačku, spálňu a detskú izbu, pochádzajú od zberateľov, ale aj zo živých či zanikajúcich domácností.

V samostatných vitrínach sú umiestnené solitéry ako sklo, keramika, odevné doplnky, elektrospotrebiče, ktoré priblížia uplatňovanie dizajnu a materiálov charakteristických pre dané obdobie. Atmosféru rodinného života, bývania i odievania dopĺňajú dobové fotografie. A tak máte jedinečnú príležitosť privrieť oči a vrátiť sa o pol storočia späť. Možno ste vtedy prežívali prvú lásku - nahliadnite teda do spálne. Možno ste sa ako novomanželka práve učili variť - zastavte sa v kuchyni. A vari ste sa práve stali matkou alebo otcom - neobíďte detskú izbu. Vrátiť sa späť a snívať - aj to umožňuje výstava Vitajte a nevyzúvajte sa, prosím! Potrvá až do 4. februára 2007.

Páčil sa vám článok?