V Pálffyho paláci sa spomína na K. Barona

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Keď sa pri pohári sektu na vernisážach, ale aj vo „vyšších umeleckých kruhoch“ povie meno Karol Baron, každý má snivé predstavy a vízie. Nepotrebuje na to ani šľuk omamnej cigarety či hlt vína. Výstavu významného slovenského surrealistu otvorili v Pálffyho paláci GMB na Panskej ulici 19.

Karol Baron bol citlivým vnímateľom príbehov, v ktorých sa objavuje aspoň náznak bizarnosti či absurdity. Obdivuhodne ich vedel pospájať do nových vzťahov, dodať im pravú pointu surrealitického diela. V rokoch 1990-1993 vytvoril svojím charakteristickým rukopisom množstvo umeleckých cyklov, ale aj svojský svet so zvláštnymi obyvateľmi. Cyklus sa skladá zo šiestich diel, ktorých inšpirujúca predloha je rozdielna: Botticelliho Venuša, sv. Sebastián, Vták Fénix, Barbie, Alberova túlavá ruka a Metafyzický paradox. Baron tu inštaloval „divadlo“, do ktorého môžete vstúpiť a stať sa súčasťou predstavenia. Vo svojej tvorbe vytvára snové krajiny, svet fantastiky, nevedomia. Blízke sú mu prejavy H. Boscha či G. Arcimbolda.

Po tragickej smrti Karola Barona, ku ktorej došlo ako sa na pravého surrealistu patrí v Paríži, sa cyklus obrazov rozhodla umelcova manželka Soňa Baronová darovať Galérii mesta Bratislavy. Môžete ho vidieť do 22. októbra v Pálffyho paláci GMB.

Páčil sa vám článok?