Hudobné slávnosti sa chýlia k záveru

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jesenný sviatok vážnej hudby, Bratislavské hudobné slávnosti, prešiel do svojej poslednej časti a chýli sa ku koncu. Okrem koncertu, ktorý bude v rámci Roka slovenskej hudby vo Veľkom evanjelickom kostole (3. októbra o 17.00 h), vystúpenia Arménskej filharmónie (3. októbra o 19.30) či Pražskej komornej filharmónie (5. októbra o 19.30), zaznejú na koncertnom pódiu festivalu aj tóny Budapest Festival Orchestra. Záverečný koncert 42. ročníka BHS odohrajú Radio-Symphonieorchester Wien spolu s Českým filharmonickým zborom Brno.

Budapest Festival Orchestra s dirigentom Ivánom Fischerom vystúpi 4. októbra o 19.30 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Na programe je Omša h mol BWV 232 J. S. Bacha so sólistami Sibyllou Rubens, Ingeborg Danz, Andreasom Wellerom a Thomasom Bauerom.

Budapest Festival Orchestra založili roku 1983 Iván Fischer a Zoltán Kocsis „výberom z najlepších mladých maďarských hudobníkov“, ako napísali londýnske The Times. Omša H mol BWV 232, ktorú na koncerte budapeštiansky orchester odohrá, pre svoju kompozičnú a interpretačnú náročnosť počas života J. S. Bacha nikdy nezaznela kompletne. Stalo sa tak až 100 rokov po jeho smrti. Prvé dve časti Kyrie a Gloria predložil Bach kráľovi Friedrichovi Augustovi s nádejou, že získa titul dvorného skladateľa. Ostatné časti vznikali postupne.

Na záverečnom koncerte 42. ročníka BHS v piatok 6. októbra zaznie Symfónia č. 7 D dur KV 45 a Omša c mol KV 427 W. A. Mozarta. Vystúpia Radio-Symphonieorchester Wien a Český filharmonický zbor Brno s dirigentom Martynom Brabbinsom a sólistami Simonou Houda-Šaturovou, Denisou Hamarovou, Pavlom Bršlíkom a Gustávom Beláčkom. Mozartova Omša vznikla v čase, keď sa hudobník ženil s Konstanze Weberovou. Nevieme, či splnil ďalšie manželské sľuby, Omšu však, podobne ako svetoznáme Rekviem, nedokončil. V každom prípade si šťastná novomanželka zaspievala pri premiére 25. augusta 1783 v Salzburgu sopránové sólo. Chýbajúce úseky doplnil vynaliezavý Mozart výňatkami z iných svojich omší.

Páčil sa vám článok?