O márnej pýche krásnej Desperandule

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Krásna Desperanduľa má najkrajšiu pokožku na svete, nedotknuteľné jemné prstíky, hebké vlasy a najnádhernejšie ušné lalôčiky pod slnkom. A je taká pyšná, až vraždí. Rozprávku z pera legendárneho českého divadelníka Huberta Krejčího Desperanduľa, pripravilo Dezorzovo bábkové divadlo na pôde Divadla a.ha, Školská ul. 14.

Dezorzovo bábkové divadlo sa tak vracia na slovenskú divadelnú scénu s premiérou čiernej grotesky, kde sa okrem znásilňovania krásnej ženy dejú všetky neprístojnosti hraničiace so zločinom. Hubert Krejčí nás v Desperandule presviedča, že nie dobro, ale len zlo môže zvíťaziť nad zlom. Len zlo totiž pozná všetky pokrivené spôsoby, prostredníctvom ktorých v takej radosti prekvitá na svete.

Roztopašná hororová šou však detského diváka určite nepostraší. Deti v hľadisku prežívajú s úbohými nápadníkmi krásnej ženy všetky príkoria, ktorých sa im dostalo, až po ich smrť. Aj keď sa miestami zdá, že hra by bola prijateľnejšia (aj čo sa týka humoru) pre staršieho diváka, tí menší sa v hľadisku určite nenudia. Už len samotné bábky a umenie, s akým im členovia bábkového divadla vdychujú dušu, dáva záruku, že nuda sa na javisku dnes večer konať nebude.

Režisérom je Gejza Dezorz a svojich hercov vedie ku kumštu, ktorý majú už dávno v rukách a v hlase. Umeniu viesť bábku. V bábkovej rozprávke Desperanduľa držia svojich zverencov za nitky Kamil Kollárik, Andrej Gorila Kováč, Majo Mitaš, Alexander Maďar, Pepi, Julius von Fontana. Podtitul rozprávkovej hry napĺňa jej obsah, pod menom neposlušnej dcéry a vrahyne naplno vyznievajú slová: strašlivá dcára či spravodlivá zpláta pýchy i márnivej nádharnosti.

Bábková rozprávka Desperanduľa trvá presne hodinu a za tento čas dôjde aj na odplatu. Rozmarná Desperanduľa s najkrajšími ušnými lalôčikami na svete je unesená a umučená diabolským kniežaťom, ktorý jej sľuboval manželstvo a bohatstvo na celý život. Tak jej treba, škrata jedna!

Páčil sa vám článok?