Jozef Babušek vystavuje tvorbu Jozefa Scheka

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 15. septembra je v Prírodovednom múzeum SNM na Vajanského nábreží sprístupnená výstava s názvom Jozef Schek. Výstava je venovaná tvorbe bratislavského rodáka Jozefa Babuška, ktorý 3. septembra oslávil 85 rokov.

Jozef Schek bol Babuškov pseudonym, ktorým podpisoval obľúbený kreslený seriál o Jožinkovi. Jozef Babušek kreslil od útlej mladosti. Jeho veselým kresbám čoskoro venoval priestor týždenník Nový svet. Tesne po vojne sa úspešne uviedol aj ako ilustrátor (Suchanský: Záhadné lietadlo, Lofting: Zvieratká doktora Doolittla). No naozajstná erupcia nastala v roku 1947 v satirickom Šidle. Babušek oslobodil kresbu od sprievodného textu a obdivuhodne tvárnou linkou vedel zachytiť momentky absurdných skratov a situácií. Vyznávač pohybu a akcie celkom prirodzene objavil možnosti a čaro komiksu a položil jeho základy na Slovensku. Komunistický puč vo februári 1948 však zlikvidoval redakciu Šidla a Babušek krátko pred štátnicami musel skončiť i ako vysokoškolák. Záchranným ostrovom sa mu stalo priemyslové výtvarníctvo, ktorému venoval skoro desať rokov. S mladou rodinou sa presťahoval do Piešťan. Pod krycím menom Jozef Schek od roku 1959 spolupracoval s Roháčom nielen ako karikaturista a autor populárneho Jožinka, ale aj ilustrácií a hlavičiek. V rokoch 1965-1991 pre slovenské i české časopisy pre mládež v klasickom štýle nakreslil 23 rozsiahlych dobrodružných komiksov. V zrelom veku vyštudoval dejiny výtvarného umenia, dodnes maľuje, tvorí grafiku a vyrezáva z dreva.

Výstava Jozef Schek bude v Slovenskom národnom múzeu prístupná verejnosti do 12. novembra. Múzeum je otvorené denne okrem pondelka od 9.00 do 18.00 h.

Páčil sa vám článok?