Opäť tu sú Bratislavské hudobné slávnosti

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tohtoročný jesenný sviatok vážnej hudby vstupuje do 42. ročníka. Od 22. septembra do 6. okróbra bude v koncertných sálach Reduty a Slovenského rozhlasu znieť to najlepšie z celoročnej ponuky orchestrov vážnej hudby. Bratislavské hudobné slávnosti sa začínajú otváracím koncertom 22. septembra o 19.30 h. Zaznie na ňom Mozartov Koncert pre klavír a orchester č. 23 dur KV 488 a Ravelov Daphnis a Chloé.

Rok 2006 je Rokom slovenskej hudby. Medzi skladbami 15 slovenských skladateľov sú na BHS zastúpení najmä tí, ktorí majú významné jubileá - Alexander Moyzes a Ľudovít Rajter (100. výročie narodenia). Zaznie aj premiéra diela Mirka Krajčiho, ktorý patrí k mladšej skladateľskej generácie.

Ďalším dramaturgickým akcentom je 250. výročie narodenia Wolfganga Amadea Mozarta. Na BHS sa predstavia symfonické orchestre zvučných mien - Budapest Festival Orchestra, Beethoven Orchester Bonn, Bayerisches Staatsorchester, Radio-Symphonieorchester Wienale, aj exoticky znejúca Arménska filharmónia. BHS budú orchestrálnym festivalom - z 26 koncertov je 16 orchestrálnych.

Medzi hviezdy festivalu budú určite patriť klaviristi Dezsö Ránki a Rudolf Buchbinder, dirigenti Kent Nagano, Iván Fischer a Jiří Bělohlávek, ale aj anglický vokálny súbor I Fagiolini.

Tradične sú súčasťou BHS aj hudobno-dramatické a baletné predstavenia. Opera SND uvedie Turandot a Figarovu svadbu, ale aj inscenácie, ktoré sa po istom čase opäť vracajú do repertoáru a v ktorých budú hosťovať vynikajúci sólisti Eva Jenisová, Ľubica Vargicová, Jolana Fogašová, Sergej Larin, Miroslav Dvorský, Dalibor Jenis, Pavol Bršlík - slovenský tenorista pôsobiaci v Berlíne a ako Turandot rumunská sopranistka Sorina Munteanu. Na otváracom koncerte bude Slovenskú filharmóniu dirigovať Emmanuel Villaume, ako sólista sa predstaví klavírny virtuóz Dezsö Ránki.

Páčil sa vám článok?