Nová scéna si princeznú nedá zobrať

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Do slovníka plného príkrych slov, ktorým dnes oplýva nielen ošumelý ožran v zapadnutej putike, vnieslo divadlo Nová scéna predstavenie plné textov o romantickej láske mladých ľudí vo vyťahaných svetroch, rodičovskom nepochopení, odmietaní cynizmu a prospechárstva či večnej túžbe po láske. Po dvadsiatich piatich rokoch zaznievajú slová muzikálu Neberte nám princeznú opäť v plnej nádhere.

A je to to isté, akoby sa tvorcovia (libreto Alta Vášová, hudba Dežo Ursíny, texty Ján Štrasser) rozhodli zmyť krv z tváre Kurtovi Cobeinovi. Zastavili krvácanie z prerezaných tepien a dali svetu šancu aspoň na chvíľu, kým sa neskončí predstavenie, veriť, že sme dobrí a naším cieľom nie je deštrukcia. Hudba Deža Ursinyho tento zážitok umocňuje, možno to bol muž, ktorý vedel povznášať, aj keď tým výškam sám neveril. V Princeznej odtrhol zrak od zeme a vzhliadol k nebesiam. Nepoznám väčšie umenie, ako schopnosť svojou prácou pomáhať ľuďom ďalej žiť. V hudbe, textoch a speve muzikálu na Novej scéne má toto umenie takú zelenú farbu, že cynici sa môžu uškrnúť, ale blednú závisťou. Nie je to Marika Gombitová ani Miro Žbirka.

Svet sa posunul o desaťročia, problémy však zostávajú tie isté. Matka robí kariéru a nemá čas na deti. Dieťa nechce študovať a rodičia ho nútia. Katka ľúbi Mira, aj on ju, ale dobrá spoločnosť ich lásku neprijíma. Sisa Sklovska, nezávisle od toho či má na sebe nohavičky alebo nie, rolu matky poňala priam osudovo a keď spieva, diváci majú koncertný zážitok.

V réžii a choreografii Jána Ďurovčíka ponúkla Nová scéna dielko, ktoré sa tvorcovia, našťastie, nesnažili výrazne modernizovať, stačí, že poteší. Režisér sa snaží, aby na konci pri kľaňačke boli všetci spokojní. Matka nájde stratenú dcéru, otec objaví šťastie v príprave palaciniek pre deti z domova, Miro konečne môže Katke schuti tľapnúť po zadku a vychovávateľky „nechcených“ detí ich môžu podstrčiť nádejným rodičom. Aktéri muzikálu na Novej scéne (Mirka Partlová, Lucia Molnárová, Nela Pocisková, Ján Slezák, Ján Koleník, Martin Kaprálik, Csongor Kassai, Marta Sládečková, Juraj Ďurdiak a ďalší) odviedli kus dobrej práce. Ak sa k tomu prirátajú kostýmy Ľudmily Várossovej a scéna Miloša Pietora, Nová scéna si môže odfajknúť ďalší úspešný muzikál.

Páčil sa vám článok?