Chlpík otvoril dvere do petržalských bytov

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Urputná snaha obyvateľov Petržalky urobiť si z bytov, ktoré im postavil komunistický režim v snahe „ubytovať“ čo najviac ľudí, príjemné a útulné bytíky, bude zverejnená. Fotograf Juraj Chlpík nielen pootvoril, ale rozrazil dvere do petržalských bytov a nafotil interiéry ľudských obydlí v konfrontácii s ich tvárami.

A tým dal priamočiaru odpoveď na otázku, ako vplýva prostredie na našu psychiku, ktorá sa odráža v tvári. Fotograf sa chcel vyhnúť nedostupnosti galérií a tak sa výstava dostane priamo medzi ľudí. Ak sa teda vyberiete od 19. 8. do 16. 9. na prechádzku po Novom moste, stretnete tam Bratislavčanov, ktorí kratší či dlhší čas života prežili v Petržalke. Na ľavej strane fotografií rozmerov 1 x 1 m je neštylizovaný portrét človeka z jedného z petržalských bytov, a na pravej strane interiér bytu, v ktorom žije. Fascinujúca konfrontácia prináša priamočiaru sociologickú štúdiu, akú by nevysúkal zo svojho pera žiadny asistent či priamo docent vysokej školy.

„Projekt má byť modernou estetickou štúdiou súčasného človeka. Nielen výpoveďou o ľudskej psychike, ale tiež o súčasnoti a zmenách, ktoré boli zachytené v rokoch 2005 a 2006, pätnásť rokov po páde totality,“ hovorí Juraj Chlpík a pokračuje: „Snažím sa poukazovať na osobitosť a pestrosť ľudí, ktorí v Petržalke bývajú. Rešpektujem ich individualitu.“ Každá veľkorozmerná fotografia tak rozpráva životný príbeh. Či už ide o ženu, ktorá v „betónovej džungli“, ako cynici nazývajú Petržalku, prežila dvadsaťdva rokov alebo o dieťa, ktoré sa má narodiť o dva dni. Fotografia zachytáva postieľku v rohu izby, hneď vedľa maminej postele, očakávajúcu novorodenca. Mená, adresy, ani vek ľudí autor fotiek neuvádza, spomenie len dĺžku času, ktorý obyvateľ prežil v Petržalke. Ďalšia fotografia zas dokumentuje ľudskú snahu spraviť si z malých bytov útulné prostredie, v ktorom sa dá žiť. Niekedy to vyjde, inokedy menej. A sú chvíle, keď sa to nepodarí vôbec a snahu človeka poľudštiť svoje obydlie ilustruje len obrovský kvet, ktorý by už svojou výškou dávno rád prerazil strop, musí sa však skloniť a bujnieť do šírky, pretože socialistický projektanti človeku presne určili, pokiaľ môže rásť. A tie stropy boli sakramentsky nízke. Napriek tomu sa mnohým Petržalčanom podarilo žiť na bratislavskom sídlisku šťastný a spokojný život. Aj o tom je výstava 6x6 fotografa Juraja Chlpíka, ktorú môžete vidieť od 19.8. na Novom moste. Čím skôr - tým lepšie. Vandali nespia. A nielen tí petržalskí.

Páčil sa vám článok?