Na Hrade budú opäť shakespearovské slávnosti

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V každoročnej ponuke Kultúrneho leta majú nezastupiteľné miesto akcie pod holým nebom. Po minulé roky zvyčajne vypredané lístky na väčšinu predstavení svedčia o tom, že si kľúčovú pozíciu na listine divácky obľúbených podujatí vydobyli Letné shakespeareovské slávnosti.

Od 1. júla do 5. augusta (s niekoľkodňovými prestávkami medzi striedaním hraných titulov) prichýli divadelníkov a ich publikum vždy o 20.30 nádvorie Bratislavského hradu.

Myšlienka Letných shakespearovských slávností sa zrodila v čase krátko po nežnej revolúcii - vtedajší československý prezident Václav Havel uvažoval nad možnosťami, ako priblížiť priestory Pražského hradu verejnosti, aby sa zo sídla hlavy štátu nestala akási reprezentatívna, no v podstate kultúrne mŕtva a neprístupná citadela. Týmto snahám vďačí za svoj vznik podujatie, ktoré na priestranstvá, ohraničené síce historickými múrmi hradov a zámkov, ale pod otvoreným nebom, prináša spolu s večerným súmrakom aj divadelné predstavenia. Projekt sa totiž uchytil vo viacerých ďalších mestách - na večere v znamení Letných shakespeareovských slávností sme sa po prvýkrát mohli zúčastniť pre štyrmi rokmi (vtedy ešte na nádvorí VŠMU). Od roku 2002 medzi miestami konania festivalu nechýba bratislavská dominanta.

Bratislavská časť Letných shakespearovských slávností tentoraz zväčší svoj tvorivý vklad do projektu a predstaví vlastné naštudovanie hry Kupec benátsky. O tom, ako sa v inscenácii pod režijným vedením Romana Poláka, bude hrať Bolkovi Polívkovi, sa diváci môžu presvedčiť vďaka prvej sérii prestavení každý večer od 1. do 20. júla.

Kupca benátskeho vystrieda Hamlet (od 25. do 28. júla), v ktorej sa, tak ako minulý rok, hlavnej úlohy zhostí Jiří Langmajer a do tretice je pripravený aj Večer trojkráľový v réžii Viktora Polesného (od 1. do 5. augusta).

Páčil sa vám článok?