Talianske umenie v Esterházyho paláci

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vďaka dlho trvajúcej no úspešne zvládnutej rekonštrukcii Esterházyho paláca sa už návštevník Slovenskej národnej galérie nemusí nadýchať ovzdušia normalizačnej minulosti a vstupuje rovno do galerijného prostredia tretieho tisícročia. Nové priestory testuje prehliadka No Code: Súčasné talianske umenie.

Napriek tomu, že výstava zaberá dve poschodia Esterházyho paláca, divák nemá dojem preplnenosti ani náhlivosti, že toho ešte toľko musí stihnúť. Veľkorysé narábanie s priestorom má svoje dôvody: jednak organizátori nekoncipovali prehliadku ako vyčerpávajúci prehľad slovenskému publiku menej známej scény súčasného výtvarného umenia, ale ani ako tematickú rátajúcu so „spoločným menovateľom“ vystavených diel. Na druhej strane sa snažili oslobodiť od v minulosti zaužívanej muzeálnej a galerijnej praxe, ktorá sa snažila divákom v akomsi neutrálnom prostredí ukázať do seba zavinuté diela, vytrhnuté zo všetkých súvislostí. Všetci zúčastnení umelci boli preto tentoraz dobre zoznámení so slovenským kontextom, v rámci kurátorskej slovensko-talianskej spolupráce neboli ich projekty do zvolených priestorov vybrané náhodne.

Ani prvoplánové mapovanie rôznorodosti súčasného talianskeho umenia nebola cieľom: na výstave sú však zastúpené rôzne médiá a tvorivé prístupy deviatich autorov a autoriek: od maľby, fotografie cez inštalácie, objekty až k videu. Ako napovedá názov výstavy, návštevník nemá k dispozícii vopred existujúci kód, s ktorým by mohol k dielam pristúpiť. Musí si ho totiž vytvoriť len sám počas svojho vnímania. Prehliadku No Code: Súčasné talianske umenie môžete navštíviť denne okrem pondelka v čase od 10.00 do 17.30 do 2. septembra.

Páčil sa vám článok?