Peter Grimes alebo tragédia odcudzenia

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pripravovaná premiéra v Opere SND patrí opäť k inscenáciám, ktoré napriek celosvetovej obľúbenosti slovenskí diváci ešte nemali možnosť vidieť. Na rozdiel od väčšiny titulov v repertoári tentoraz dramaturgia našej poprednej opernej scény načrela do hudby 20. storočia a po viac než štyridsiatich rokoch predstaví operu jedného z najvýznamnejších anglických skladateľov Benjamina Brittena. Najúspešnejšie Brittenovo dielo Peter Grimes preniesol na scénu SND režisér Martin Bendík a premiéru bude mať 3. a 4. júna o 19.00.

Ktokoľvek chce zhodnotiť rozsiahlu tvorbu Benjamina Brittena (1913-1976), musí spomenúť takmer renesančnú všestrannosť osobnosti skladateľa, ktorý písal hudbu aj pre film a rozhlas a okrem toho bol dirigentom, klaviristom a zdatným organizátorom. Mnohým kritikom bol tŕňom v oku Brittenov prístup, spájajúci rôzne podoby hudobnej tradície minulých storočí v úsilí o významovo nabitý a nadčasový, ale pritom jednoduchý umelecký výraz. Je síce pravda, že v súvislosti s Brittenovou tvorbou vonkoncom nemožno hovoriť o avantgardných experimentoch. Dnes však diváci okrem nejednoznačných charakterov postáv - akou je práve osamelý a chudobný rybár Peter Grimes - oceňujú jeho cit pre prácu s prekvapením, neromatizované videnie holej reality a také hudobné myslenie, kde sú jednoduchosť a originalita dvoma stranami tej istej mince.

Aktuálna téma odcudzenia je rozoznateľná aj v inscenácii Peter Grimes. Tá patrí k Brittenovým prvým javiskovým počinom, no po londýnskej premiére v roku 1945 zaručila svojmu autorovi slávu aj v zahraničí. Tri dejstvá a prológ zavedú divákov do prímorskej dedinky, kde miestna komunita zo svojho kruhu vylúči svojského a drsného rybára Grimesa. Príbeh, v ktorom nezanedbateľnú symbolicku úlohu hrá more, tak speje k tragickému koncu...

Operu Peter Grimes hudobne naštudoval Jaroslav Kyzlink, v titulnej úlohe sa predstavia Jan Vacík a Michal Lehotský.

Páčil sa vám článok?