Bratislava v pohybe: festival súčasného tanca

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Čo je podstatou tanca? „Tanec existuje, keď niečo, čo nevieme vyjadriť slovami, vyjadríme pohybom. Rozohráva nepredvídateľné hry s divákovou predstavivosťou“ - také sú podľa riaditeľky podujatia Bratislava v pohybe Miroslavy Kovářovovej niektoré znaky tanca ako nielen umeleckého prejavu. Množina odpovedí na predošlú otázku, samozrejme, nie je a ani nemôže byť uzavretá. Ďalšie z nich ponúkne deväť večerov prehliadky súčasného tanca, ktorá sa začala 17. 5. a potrvá do 29. 5. v Divadle Aréna na Viedenskej ceste.

Deviaty ročník Bratislavy v pohybe otvoril domáci projekt Bolero - príbeh matky. Scénický tvar, na ktorom choreograf Ján Ďurovčík pri písaní scenára spolupracoval s Petrom Pavlacom, vznikol zaujímavým kombinovaním klasických činoherných dialógov s tanečným prejavom a hudobnými parafrázami Ravelovho Bolera. Medzi ďalšími účastníkmi festivalu nájdeme okrem Štúdia tanca Banská Bystrica a dvoch projektov s účasťou slovenských umelcov najmä zahraničné európske súbory. Jedinou výnimkou je americké zoskupenie Donna Uchizono Company (24. 5. o 20.00). Jeho zakladateľka už viac než 20 rokov rozvíja svoj expresívny štýl, väčšinou v úzkej spolupráci s výtvarníkmi aj hudobníkmi.

Aj ďalšie večery potvrdia fakt, že súčasný tanec je oblasťou nekonečne rôznorodou a oplatí sa ju preskúmať. Jemným spôsobom nasvietené absurdity každodenného života napríklad ponúka švajčiarska tanečná skupina Drift (20. 5. o 20.00). Súbor zo severských krajín sa na festivale predstavil po prvýkrát vlani a keďže tohtoročný škandinávsky zástupca Jo Stromgren Kompani (21. 5. o 20.00) patrí k najinvenčnejším nórskym tanečným telesám, očakáva sa od jeho vystúpenia dôstojné pokračovanie začatej tradície. Podrobný program a informácie o ďalších účinkujúcich z Francúzska, Belgicka či susedných krajín nájdete na www.abp.sk.

Páčil sa vám článok?