Čajkovského Onegin na doskách Opery

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Opera Slovenského národného divadla sa na začiatok sezóny predstaví exkluzívne. Prinesie inscenáciu kultového diela Eugen Onegin od Petra Iľjiča Čajkovského. Tento lahodný zákusok ruskej opernej klasiky pripravuje prominentný tím tvorcov - nemecká režisérska hviezda Peter Konwitschny a scénograf Johannes Leiacker.

Obaja vytvoria v Bratislave remake svojej povestnej lipskej produkcie titulu z roku 1955. Partnerom za dirigentským pultom bude Konwitschnemu mladý slovenský dirigent Martin Mázik. V hlavnej ženskej úlohe, postave Tatiany, sa predstaví ako hosť medzinárodne renomovaná ruská sopranistka Natalia Ushakova. V kvalitnom speváckom obsadení nájdeme ďalej mená Jána Ďurču, Aleša Jenisa, Adrianu Kohútkovú, ktorá alternuje s Ushakovou postavu Tatiany, Ľudovíta Ludhu, Jozefa Kundláka, Jolanu Fogašovú, Teréziu Kružliakovú, Petra Mikuláša, Jána Gallu a ďalších.

Predstavenie môžete vidieť 16. a 17. septembra v Opere SND. V tieto dni sa teda po dvanástich rokoch na dosky SND opäť vracia Čajkovského lyrický príbeh o nepokojnom svetobežníkovi a „zbytočnom človeku“. Je to dielo obdarené citovou hĺbkou, melodickou krásou a zvláštnym poetickým čarom, typickým pre autorský rukopis veľkého génia ruskej neskoromantickej hudby. Je to dielo, ktoré na celom svete oslovuje najširšie vrstvy poslucháčov. S takouto ambíciou predstupuje pred svoje publikum s novou produkciou i Slovenské národné divadlo.

Páčil sa vám článok?