Jesenné notobranie alebo festival hviezd

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Štyridsiaty prvý ročník Bratislavských hudobných slávností, ktorý sa koná od 23. 9. do 7. 10., má ambíciu stať sa aj tento rok festivalom hviezd.

Jednoducho najlepší, najúžasnejší huslista, akého som kedy počul, vyhlásil o Vadimovi Repinovi slávny Sir Yehudi Menuhin. Ohnivá vášeň a brilantná technika Vadima Repina rozozvučí jedinečný Stradivariho nástroj Ruby z roku 1708.

Ďalšia hviezda - maďarský klavírny virtuóz András Schiff sa na bratislavské pódium vracia po 30 rokoch. Duch 18. storočia a Joseph Haydn - to sú méty umelca na festivalom koncerte.

Vladimir Spivakov - meno, ktoré láka do koncertných sieni celého sveta. Medzinárodná kariéra umelca sa pred rokmi začala práve v Bratislave. V jeho podaní zaznie mimoriadne náročný Sibeliov Husľový koncert.

Prvýkrát v Bratislave - to môžeme povedať o hosťovaní Royal Philharmonic Orchestra London, ale aj o vynikajúcom vokálnom súbore King´s Singers, ktorý bude spievať klasiku, ale aj úpravu skladieb Beatles či populárne melódie Beach Boys. Určite nám prinesú radosť a pôžitok z hudby.

Na BHS príde tento rok šesť zahraničných orchestrov - okrem už spomínaného orchestra z Londýna, aj orchestre z Prahy, Varšavy, Moskvy, z Francúzska, ale vypočujeme si aj latinskými rytmami okorenený program Filharmonického orchestra z Mexico City.

Umelci mimoriadne citlivo reflektujú dejinné udalosti - tento rok uplynulo 60 rokov od skončenia 2. svetovej vojny. Na festivale zaznie niekoľko diel odrážajúcich túto udalosť - predovšetkým v podaní Slovenskej filharmónie na otváracom koncerte 23. 9. Vojnové requiem Benjamina Brittena.

BHS si pripomenú aj výročie veľkej osobnosti, akou bol J. S. Bach recitálom mladého nemeckého klaviristu Martina Stadtfelda.

K prioritám BHS patrí pozornosť mladým umelcom. Súčasťou festivalu je Medzinárodná tribúna mladých interpretov: súťaž New Talent Cena Nadácie SPP. Finále súťaže bude v Slovenskom rozhlase 3. októbra.

BHS tento rok predchádzala mimoriadne zaujímavá udalosť - koncertné uvedenie opery Gaetana Donizettiho Roberto Devereux s opernou divou Editou Gruberovou - sopranistkou svetového renomé, rodáčkou z Bratislavy. Toto operné dielo zaznelo 14. 9. v novodobej histórii na Slovensku po prvý raz.

Súčasťou BHS sú aj operné a baletné diela - bližšie informácie o programe v Slovenskom národnom divadle nájdete na www.snd.sk Kompletný program 41. ročníka Bratislavských hudobných slávností je na www.bhsfestival.sk

Páčil sa vám článok?