Farby jesene na originálnych ilustráciách domácich aj svetových výtvarníkov - BIB

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prešlo už štyridsať rokov od chvíle, keď sa v roku 1965 konala veľká výstava súčasnej českej a slovenskej ilustrácie. O dva roky neskôr odštartoval prvý ročník od tých čias pravidelnej výstavy Bienále ilustrácií Bratislava.

Je to jesenný sviatok ilustrátorského umenia pre deti, do ktorého Bratislava vstupuje každé dva roky. Rok, keď na jeseň nie je BIB, je o čosi smutnejší ako ten nasledujúci. Ulice nezdobia plagáty s ilustráciami, deti sa netmolia spolu s rodičmi v nedeľu popoludní okolo „Véčka“, aby sa potešili pohľadom na krásne, originálne ilustrácie autorov z celého sveta. Osobitú dôstojnosť naberá počas BIB-u aj bratislavská umelecká výtvarnícka špička. Diskutuje sa, polemizuje, obdivuje aj haní. A to všetko len preto, aby ten ďalší ročník bol zase o čosi lepší ako tento.

BIB vstupuje tento rok do dvadsiateho ročníka. Svoje okrúhle narodeniny oslavuje dôstojne. Nielen samotnou výstavou v Dome kultúry na Námestí SNP 12, ale aj mnohými sprievodnými aktivitami, výstavami a sympóziami. Na výstave sa tento rok zúčastňuje o sto autorov viac ako pred dvoma rokmi, celkove ich je 410 zo 48 krajín sveta, ktorí vystavujú 2996 ilustrácií. Trinásťčlenná medzinárodná porota na čele s predsedníčkou pani Maha Bulos ocenila nasledujúcich autorov: Cenu Grand Prix získal Ali Reza Goldouzian z Iránu. Ocenení Zlatým jablkom boli autori Lilian Broegger z Dánska, Byoung-Ho Han z Južnej Kórei, Ľuboslav Paľo zo Slovenska (hore), Pawel Pawlak z Poľska a ilustrátorka Sara z Francúzska. Plaketu BIB dostali Pablo Amargo zo Španielska, Carll Cneut z Belgicka, Alain Gauthier z Francúzska (vpravo), Kierre Pratt z Kanady a Komako Sakai - Japonsko.

V Dome kultúry na Námestí SNP 12 si okrem BIB-u môžete pozrieť aj sprievodné výstavy. Držiteľka Ceny Grand Prix z roku 2003 Japonka Iku Dekune prezentuje svoje originálne ilustrácie ocenené na BIB, ale aj ďalšie diela zo svojej tvorby. Uvidieť môžete aj pútavé ilustrácie držiteľa ceny H. Ch. Andersena za predchádzajúci ročník, Holanďana Maxa Velthhuijsa. Martin Waddell z Írska je zase držiteľom Ceny H. Ch. Andersena za literatúru. Dom umenia už tradične vystavuje aj jedného zo zakladateľov slovenskej ilustrácie, tentoraz dielo Ľubomíra Kellenbergera a tiež retrospektívnu výstavu grafík od slovenských autorov, ktoré vznikli pri príležitosti jednotlivých ročníkov BIB. Sprievodné výstavy sa konajú aj v kultúrnych inštitútoch a galériách Bratislavy.

Páčil sa vám článok?