Šanca pre umelcov, kurátorov, aj verejnosť

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prehliadku s názvom Štipendium pre mladých kurátorov: Verejná objednávka, ktorá koncom marca pribudla v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy, môžeme priradiť k netradičnejším projektom vďaka dvom momentom - obidva pritom spája prvok demokratizácie výstavnej praxe a skúmanie toho, čo znamená načúvanie verejnosti, teda hlasom „zdolal“.

Či sa to už niekomu páči alebo nie, umenie vždy vznikalo aj na objednávku a potrebovalo svojich mecenášov. Aké predstavy o umení však nosí v hlave „bežný občan“ a ako by vyzerali diela a činnosť galérií na objednávku z radov laického publika?

Prvý spomínaný moment sa týka samotného vzniku koncepcie výstavy v GMB - jej autori tentoraz vzišli z verejnej súťaže. Cieľom bola podpora najmä mladých budúcich kurátorov, ktorí by inak na uskutočnenie svojich nápadov len ťažko našli priestory. Z deviatich projektov sa odbornej komisii pozdávala najviac myšlienka dvojice študentiek umenovedy z Trnavskej univerzity. Ako napovedá názov projektu Verejná objednávka, Katarína Hrdá a Tatiana Koššová sa najprv pokúsili zmapovať spoločenský dopyt po umení, vzťah verejnosti k svetu umenia a jej estetické normy. Videozáznam ankety v uliciach Bratislavy, kde náhodní okoloidúci rôzneho veku a pohlavia odpovedajú na otázky súvisiace s touto témou, si návštevníci môžu pozrieť na začiatku prehliadky. V druhej etape oslovili kurátorky piatich mladých výtvarníkov, študentov VŠVU Dávida Baffiho, Petra Beňa, Petra Krupu, Matúša Priehybu a Erika Šilleho, s úlohou reagovať a vytvoriť diela na objednávku niektorých respondentov. O tom, že takejto spätnej väzbe v niektorých prípadoch nechýbala irónia, sa môžete presvedčiť v Pálffyho paláci od utorka do piatka v čase 11.00 - 18.00 a cez víkend od 11.00 do 18.00 do 2. mája.

Páčil sa vám článok?