V letnej ponuke možno nájsť rôzne žánre

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Súčasťou 29. ročníka Kultúrneho leta je niekoľko podujatí s niekoľkoročnou tradíciou, ktoré sa každý rok skvalitňujú, žánrovo profilujú a darí sa im napĺňať čoraz náročnejšie kritériá.

V plnej miere to platí pre už 6. ročník Račifestu, podujatie s prívlastkom Festival dobrej hudby. Festival sa koná 18. a 19. júna v Kostole sv. Filipa a Jakuba a v Amfiteátri Knižkova dolina v Rači. Je to jediný otvorený festival v Bratislave, ktorý aj v tomto roku magistrát vybral ako jedno z otváracích podujatí Kultúrneho leta. Ide o akciu, ktorá má vysokú umeleckú úroveň, ale aj hlboké myšlienkové zameranie. Žánrovo je festival veľmi pestrý. Divák má možnosť vypočuť si nielen rôzne hudobné štýly ako folk, rock, spirituál, gospel, šansón, blues či world music, ale aj vidieť scénický tanec či pouličné divadlá.

Celková festivalová vízia je ponúknuť návštevníkom široké hudobné spektrum, všetko to, čo bežný poslucháč nemá možnosť vidieť a počuť. Neskôr aj rozšíriť festival z jedného centrálneho pódia na viac žánrovo vyhranených pódií. Prvým takýmto pódiom okrem pódia v Amfiteátri Knižkova dolina je pódium venované spirituálu, gospelu, cirkevnej a sakrálnej hudbe, gregoriánskemu chorálu, tzv. gospel pódium. Program gospel pódia vyplnia 18. júna v Kostole sv. Filipa a Jakuba v Rači dve hudobné telesá -český hosť z Prahy, Schola Gregoriana Pragensis a 40-členný zbor prešovského gréckokatolíckeho seminára, účinkujúci pod názvom Zbor sv. Romana Sladkopevca.

Amfiteáter Knižkova dolina 19. júna ponúkne pestrý program, v ktorom sa predstavia formácie Prievan, Kapucíni, Malevil, Ahmed ma hlad, Love 4 Money, Vetroplach, Tradicional Club, Chiki liki tu-a, Laura a její tygři, MIG-21 a Túlavé divadlo.

V programovej ponuke tohtoročného Kultúrneho leta nechýbajú ani akcie oslovujúce milovníkov filmového umenia. Na promenáde na nábreží pri PKO si v auguste budú môcť pozrieť päť zaujímavých titulov - 25. augusta to budú Knoflikáři, 26. augusta sú na programe Divoké včely, 27. augusta Nuda v Brne, 28. augusta Záhrada a 29. augusta Pupendo. Začiatky predstavení sú o 20. hodine.

Páčil sa vám článok?