Legenda stredoeurópskeho maliarstva v SNG

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavská časť dlho pripravovaného výstavného projektu, ktorým si Slovenská národná galéria spolu s Maďarskou národnou galériou a viedenskou galériou Oberes Belveder pripomína 150. výročie narodenia významného maliara Ladislava Mednyánszkeho, bude verejnosti sprístupnená 29. apríla v Esterházyho paláci SNG.

Rozsiahla monografická výstava predstaví celú tvorbu umeleckej osobnosti, ktorá ovplyvnila podobu stredoeurópskeho maliarstva v poslednej tretine 19. a na začiatku 20. storočia. Viac než dvesto diel zhromaždili organizátori z verejných a súkromných zbierok na Slovensku a v zahraničí.

Životné osudy a miesta pobytu považského rodáka Ladislava Mednyánszkeho (1852-1919) akoby skutočne pritakávali myšlienke kozmopolitizmu. Prvé výtvarné vzdelanie získal Mednyánszky na domácej pôde a hoci sa v roku 1870 jeho rodina presťahovala do Švajčiarska, často sa vracal na Slovensko, s ktorými je spojený nielen jeho osobný, ale aj umelecký život - svedčia o tom štúdie zemplínskych stromov či akvarely považskej krajiny a jej jednoduchých obyvateľov. Po neskoršom štúdiu na mníchovskej akadémii ho nájdeme medzi návštevníkmi slávnej parížskej školy École des Beaux-Arts, po jej absolvovaní si prenajal ateliér na Montmartri. Väčšinu života však prežil v rakúskej monarchii, striedavo vo Viedni, Budapešti a na Slovensku. Potom, ako sa v úlohe frontového výtvarníka zúčastnil na dianí na srbskom aj talianskom fronte, zomrel v roku 1919 vo Viedni.

Doménou jeho tvorby sú najmä portréty, no ich nezanedbateľnú protiváhu tvorí množstvo krajinomalieb, vychádzajúcich z najnovších súdobých európskych umeleckých tendencií, ku ktorým patril napríklad aj francúzsky impresionizmus.

Súčasťou projektu bude vydanie monografickej publikácie o Ladislavovi Mednyánszkom v štyroch jazykoch, odhalenie pamätnej tabule a plánuje sa aj sprievodná prehliadka dokumentárnych fotografií z jeho života.

Páčil sa vám článok?