Dizajn do tmy - o kráse pre nevidiacich

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Svet nevidiacich je pre pre tých, ktorých neobklopuje len tma, celkom nepredstaviteľný. Tma je veľmi zjednodušene pochopené označenie pre priestor, v ktorom sa pohybujú nevidiaci ľudia. Práve im sa prihovára projekt Dizajn do tmy.

Nôž, rýchlovarnú kanvicu, nožnice či otvárače na konzervy používame bez toho, aby sme si uvedomovali ich účel a musia byť veľmi pekné, aby sme si všimli ich dizajn. Nevidiaci ľudia tvoria podľa 4 až 8 % našej populácie, odhady smerujú v najbližších rokoch k ešte vyšším číslam. Mnohí z nich sa naučili vo svojom svete pohybovať tak sebaisto, že nepostrehnete rozdiel. Nielen im je určený projekt Dizajn do tmy. Jeho cieľom bolo navrhnúť a v modeli vyrobiť nový alebo upraviť už existujúci predmet, ktorý by nevidiacim či zrakovo postihnutým osobám pomohol v bežnom každodennom živote. Zoznam takýchto predmetov vytvorili sami nevidiaci. Funkčne mal predmet slúžiť všetkým, bez ohľadu na zrakové poškodenie. Vizuálne a esteticky na ňom nemalo byť na prvý pohľad vidieť, že má slúžiť zrakovo hendikepovaným ľudom. Účastníci projektu museli byť počas trvania celej akcie v kontakte s nevidiacimi, ktorí ich práce hodnotili a na záver ich aj vyberali pre putovnú výstavu. Tá sa zatiaľ úspešne predstavila v Prahe, New Yorku a v Budapešti.

Na projekte sa zúčastnili všetky české vysoké školy vychovávajúce budúcich dizajnérov, na Slovensku sa zapojila Vysoká škola výtvarných umení, ateliér industriálneho dizajnu. Všetci českí účastníci absolvovali „povinný“ workshop Inštitútu rehabilitácie zrakovo postihnutých na Karlovej univerzite v Prahe. V laboratóriách študenti zažili simuláciu rôznych zrakových chorôb až po úplnú slepotu. Na Slovensku študentov školila a na projekte spolupracovala Únia slabozrakých a nevidiacich. Počas pražských výstav hodnotili návštevníci jednotlivé práce. Víťazom sa stal študent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Peter Korecký z Brna.

Práce, ktoré študenti českých a slovenských vysokých škôl pripravili v rámci projektu Dizajn do tmy, sú do 12. apríla vystavené v Galérii Medium na Hviezdoslavovom námestí 18.

Páčil sa vám článok?