Galéria Nova predstavuje Sklo v priestore

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Lukáš Mjartan patrí k najmladšej umeleckej sklárskej generácii, ktorá sa snaží rozšíriť možnosti práce s týmto náročným materiálom. Absolvent VŠVU v Bratislave pokračoval na štúdiách v poľskom Krakove a v Sunderlande v Anglicku. Od roku 1997 sa zúčastňuje na skupinových výstavách skla a dizajnu doma i v zahraničí (Poľsko, Francúzsko, Anglicko).

Pred sklom ako hmotou treba mať v prvom rade rešpekt. Je nutné poznať jeho materiálové kvality a technologické procesy spracovania viac než pri iných materiáloch. Len pri takom prístupe možno sklo „ovládať“ a spracovať ho podľa vlastných umeleckých predstáv. Lukáš Mjartan od začiatku inklinuje k soche a objektu. Naznačil to už počas štúdií jeho záujem o keramiku. Preto je preňho celkom prirodzené, že sklo poníma ako sochársky materiál. Aby mohol vytvoriť sklenú sochu, musel prejsť niekoľkoročnou cestou získavania technologických skúseností potrebných na to, aby sa zo sklenej hmoty zrodila plastika. Plastika v pravom slova zmysle tohto výrazu - vytvarovaná rukami z poddajného materiálu (sadrový kompozit) a odliata do formy. Obdobný proces ako pri bronzovej plastike. Podmienky na takúto prácu sú veľmi náročné a má ich u nás málokto. Kým v Česku sa odlieva už od šesťdesiatych rokov, u nás začali intenzívnejšie s odlievanými plastikami Zora a Štepán Palovci v deväťdesiatych rokoch. Lukáš Mjartan presadzuje vo svojej tvorbe práve tento technologický prístup najmä z priestorových dôvodov. Kým optická brúsená plastika otvára vnútorné virtuálne priestory, odlievaná pracuje viac s konkrétnym priestorom. A o tento problém ide aj v Mjartanovej tvorbe .

Jeho predstavy o tom, čo má plastika prezentovať, či obsiahnuť, sú veľmi presné. Mjartan disponuje architektonickým priestorovým cítením, a preto sa aj vo svojich sklených objektoch usiluje hlavne o prienik priestoru a sklenej hmoty - o ich jednotu. Často býva hybným elementom pri sklených objektoch svetlo. V prácach L. Mjartana je svetlo tiež potrebné, ale ako podporný prvok zdôraznenia priestorovosti objektu. Preto aj objekty konštruuje v geometrických „architektonických“ formách.

Výstava Lukáša Mjartana Sklo v priestore - Priestor skle v Galérii Nova potrvá do 31. marca.

Páčil sa vám článok?