Tento víkend sa začína Kultúrne leto, ktoré Bratislavčanom ponúkne množstvo zábavy

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa podujatiami tzv. otváracieho víkendu začína v poradí už 29. ročník bratislavského letného festivalu kultúry a umenia Kultúrne leto 2004.

Myšlienka multižánrového festivalu mestskej kultúry, ktorý by v letných mesiacoch dôstojne nahradil prázdninujúce profesionálne divadelné a koncertné scény, vznikla v roku 1976. Odvtedy sa Kultúrne leto prakticky bez prerušenia uchádza o priazeň náročného bratislavského diváka, ale aj početných návštevníkov nášho mesta zo zahraničia. V posledných rokoch Kultúrne leto oživilo viaceré známe či menej známe zákutia zrekonštruovaného historického centra Bratislavy. Mestská kultúra sa dostala na nádvoria, parky, mestské záhrady, ulice, námestia či chrámy.

V podobnom duchu sa bude niesť aj tohtoročné Kultúrne leto. Jeho hlavným organizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko; do programovej skladby však veľkoryso prispeli aj ďalšie mestské organizácie a mestské časti Bratislavy.

Ouvertúrou tohtoročného Kultúrneho leta bude koncert orchestra J. Straussa Die Flotter Geisten z nemeckého Coburgu na Primaciálnom námestí. V tomto roku si kultúrny svet pripomína 200 rokov od narodenia Johanna Straussa seniora. Bratislavským príspevkom k tomuto významnému výročiu bude jedinečný koncert pod holým nebom vo štvrtok večer 17. júna.

Tradičná ochutnávka vín od slovenských a zahraničných vinárov Vino Gallery na nádvorí Starej radnice obstará spoločenské otvorenie Kultúrneho leta v piatok 18. júna. V tomto roku nebude len na pozvánky, záujemcovia o výnimočnú degustáciu si môžu na ňu zakúpiť vstupenky.

Momentálne jediný skutočný bratislavský letný hudobný festival Račifest sa prihlási o slovo už v piatok 18. júna unikátnym vystúpením pražského gregoriánskeho chorálu v račianskom kostole. Hlavný program v amfiteátri v Knižkovej doline sa začína v sobotu 19. júna krátko popoludní. Na festivale vystúpi aj Laura a její tygři, MIG 21, Love 4 Money, Chiki Liki Tu-A a bratislavský objav Vetroplach.

Keltská korzo party má medzi podujatiami Kultúrneho leta svoje stabilné miesto už od roku 1998. Aj v tomto roku sa Bratislavčania môžu tešiť na spoločné vystúpenie obľúbenej írskej folkovej formácie The Cassidys z Dublinu a bratislavského tanečného súboru Petronella. Koncert sa uskutoční v sobotu 19. júna večer na Primaciálnom námestí.

Páčil sa vám článok?