Astík a Obík na ceste okolo sveta

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slovenská autorka Kristína Vulgan napísala pre deti knihu Astík a Obík. Kniha zaujala nielen krásnymi ilustráciami, poetickým jazykom, ale aj schopnosťou autorky vystihnúť obraz sveta pohľadom detského vnímania. Na jej motívy pripravilo Bratislavské bábkové divadlo predstavenie pre deti s názvom Trip - Výlet.

Tím mladých tvorcov inscenácie na čele s režisérom Gejzom Dezorzom stavil na vizuálne vnímanie detského diváka. Dvaja psíci, Astík a Obík, ktorým sa zunoval nudný svet ich každodennosti, sa rozhodnú, že podniknú výlet. Ich cieľom má byť stretnutie s tajomným Bielym tigrom, ku ktorému sa však dostávajú cez komunikáciu s celou ríšou zvierat či ľudí. Každý ich posunie kúsok bližšie k cieľu, každý v nich zanechá stopu. Výtvarne tieto možnosti ponúkajú inscenátorom využitú šancu podsunúť deťom farebný svet obyvateľov zeme, mora či lesných porastov. Kostýmy (Miriam Struhárová, Martin Dubravay) Šaša, gigantickej Dážďovky, Ježa-Elvisa, Vrany, Krokodíla či Víly Chrumajdy sú nápadité a farebné, pútavé pre detské oko a podopreté fantáziou, ktorá tvorcom detských predstavení nikdy nesmie chýbať. Pre diváka je vizuálne zaujímavé aj stretnutie Astíka a Obíka s jedinou suchozemskou drevenou Rybkou.

Farebný svet je dobrým sprievodcom dvoch psíkov na ceste, ktorú režisér Gejza Dezorz charakterizuje takto: „Svet sa v hre mení na sen, ktorý obývajú fantastické postavičky a tie majú svoje tajomstvá a vlastné túžby. V tejto krajine čaká našich malých hrdinov zábava, po ktorej túžili, stretnutia, o akých ani nesnívali. Postupne prichádzajú k poznaniu, že za všetko sa v živote platí a nie každý, kto sa tvári ako kamarát, musí byť hneď priateľom, ktorý pomôže. Astík s Obíkom pochopia, že všetko je možné, keď veľmi chceme.

Divákov čaká krásny svet nelogických a snivých výjavov. Biely tiger sa stáva zhmotnenou predstavou snívajúcich, ktorí tak často dvíhajú skormútenú hlavu k nočnej oblohe. Svetielka hviezd sa rozblikajú a darujú snívajúcim svoju silu, pokoj a žiarou pohladia túžiacich.“

Páčil sa vám článok?