Dědeček v Klube Čierny Havran

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pesničkár, spisovateľ, textár, scenárista a prekladateľ Jiří Dědeček pochádza z Karlových Varov a koncertovať začínal v polovici 70. rokov v dvojici s Janom Burianom. Neskôr sa osamostatnil a popri sólových pesničkárskych vystúpeniach rozšíril svoje aktivity aj na rozhlas a televíziu.

Výraznú časť jeho profesionálneho života tvorí preklad francúzskych diel. V osobe a v tvorbe francúzskeho šansoniéra Georgesa Brassensa našiel spriaznenú dušu. Za kongeniálne preklady Brassensových piesní dostal Jiří Dědeček Cenu českých prekladateľov.

Dědečkove sarkastické, pichľavé texty s prekvapivými pointami vychádzajú z tradícií kabaretu či pražského mestského folklóru a nevyhýbajú sa ani tabuizovaným témam, ako sú smrť, viera alebo politika.

Dědeček je akýmsi antiromantikom a antilyrikom, jeho tvorba sa rozpína niekde medzi baníctvom a textárstvom. V rámci cyklu Večer pesničkárov si koncert Jiřího Dědečka môžete vypočuť 5. apríla o 19.30 h v Klube Čierny Havran na Bielej ulici 6. Vstupné stojí v predpredaji 149 korún, v deň koncertu 200 korún.

Páčil sa vám článok?