Neonacisti ublížili malej Natálke (2). Skutočný príbeh prichádza do škôl

5.12.2016
0
Neonacisti ublížili dvojročnej natálke. skutočný príbeh poputuje školami - natalka1
Páčil sa vám článok?

Vytvárať diskusiu o jednej z aktuálnych problematických tém súčasnej spoločnosti, akou je extrémizmus voči rómskemu obyvateľstvu, je cieľom projektu Natálka.

Našou snahou bolo vytvoriť inscenáciu, ktorá bude putovať po školách a zároveň vytvárať diskusiu - čo je demokracia, čo je extrémizmus, ako sa prejavuje, či sme schopní tolerancie aj k ľuďom, ktorí majú iné názory alebo sú z iného etnika,  uviedol dnes na tlačovej besede Činohry Slovenského národného divadla Roman Polák. Práve SND v spolupráci s občianskym združením Living Memory stojí za uvedeným projektom, ktorý podporuje aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Divadelné predstavenie Natálka je prvou inscenáciu cyklu Divadla proti extrémizmu. Vznikla na pôdoryse skutočného príbehu a mapuje kauzu z Českej republiky z roku 2009. Je to príbeh dvojročnej Natálky z Vítkova, rómskeho dievčatka a jeho rodiny, do domu ktorých hodili neonacisti zápalné fľaše, tzv. molotovove koktaily. Podľa tvorcov je inscenácia živým svedectvom ľudskej zloby, lásky, občianskej angažovanosti či podpory, ale aj vrstevnatou ukážkou myslenia extrémistov, myslenia súdnej moci a politikov. Je to príbeh odhalenia moci médií, manipulácie a internetovej nenávisti. Je to pohľad do sveta milujúcej sa rodiny alebo aj príbeh, v ktorom sa z obetí stávajú vinníci a z vinníkov obete.

Podľa režiséra inscenácie Matúša Bachyneca je to o tom, čo bude mladé dievča, ktoré utrpelo rozsiahle popáleniny a chýbajú mu niektoré prsty na jednej ruke robiť, keď vyrastie a je to aj príbeh matky, ktorá na osudový večer nikdy nezabudne, pričom rodina bola a je slušnou a bezproblémovou. Poukazuje pritom na mnohé videá na internete a komentáre ľudí pod nimi, ktoré sú podľa neho plné nenávisti a reflektujú súčasný stav, ako vníma spoločnosť Rómov a rómsku problematiku.

Projekt však nepozostáva len zo samotnej inscenácie, ale aj z následnej diskusie s mladou generáciou a študentmi. Práve tí možno podľa riaditeľa činohry o mnohých aktuálnych témach diskutujú v kuloároch, ale chýba im diskusia s niekým, koho môžu brať ako reprezentanta štátu, kultúry a podobne. Projekt je podľa neho potrebný aj preto, lebo dáva možnosť a priestor, kde môžu povedať svoje názory či traumy zo stavu demokracie. Inscenácia sa preto bude hrať priamo v mnohých stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Mňa veľmi prekvapilo, aký veľký záujem existuje o debatu o extrémizme a súčasnej spoločenskej situácii. Mýlil som sa, že mladých to necháva ľahostajnými. Mladých to zaujíma,  konštatuje predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je divadelná inscenácia sprítomnením skúseností a aj mladá generácia tak dokáže lepšie chápať isté skutočnosti.

Projektu Natálka predchádzali v prvej fáze diskusie v základných a stredných školách práve na tému extrémizmu či totalitu z čias Slovenského štátu a socializmu. Od októbra tohto roka zrealizovalo občianske združenie Living Memory spolu s hercami SND verejné diskusie vo viac ako 25 základných a stredných školách v rámci Bratislavského kraja, práve o tom, čo je totalita, či sa môže zopakovať, aký pohľad a názor majú na ňu mladí ľudia, čo si o nej myslia a či by prípadne rozpoznali, že hrozí recidíva totality. Diskusie budú pokračovať, a to v rámci projektu Natálka.

Tlačová konferencia k projektu Natálka:

(TASR, Foto: FB BSK)

Páčil sa vám článok?