Bratislavský hrad sa podľa všetkého dočká výraznejších investícií až v budúcom roku

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aj národná kultúrna pamiatka Bratislavský hrad, ktorá bezpochyby patrí medzi najvýznamnejšie v celej republike, musí čakať na financie potrebné na opravy a rekonštrukciu. Výraznejších investícií sa dočká až v budúcom roku.

Podľa informácií, ktoré nám poskytla Anna Lenická z tlačového a informačného odboru Kancelárie Národnej rady SR, bola rekonštrukcia hradného paláca v tomto roku pozastavená. Predpokladaný termín začatia rekonštrukčných prác je rok 2005. „Ich rozsah bude závisieť od objemu finančných prostriedkov v kapitole Kancelárie Národnej rady SR v rámci štátneho rozpočtu, návrh ktorého budú poslanci Národnej rady SR schvaľovať v decembri tohto roku,“ konštatovala. „Na základe schváleného rozpočtu na rok 2004 pre rozpočtovú kapitolu Kancelária Národnej rady SR došlo k prehodnoteniu a redukcii investičných akcií.“

Obnova areálu hradu v roku 2004 sa bude týkať výmery 1 059 m2 pôdorysných plôch. Okrem bezpečnostného zabezpečenia priestorov s rozlohou 126 m2 sa má realizovať rekonštrukcia podzemných priestorov na Leopoldovom nádvorí (270 m2), rekonštrukcia Viedenskej brány (96 m2), rekonštrukcia trafostanice a areáli hradu (293 m2) a rekonštrukcia kanalizácie v priestore Žigmundovej brány (130 m2). Naplánované je aj odstránenie zatekania do Luginsland bašty (144 m2).

V podzemných priestoroch na Leopoldovom nádvorí bola situovaná kombinovaná kotolňa na vykurovanie objektov v areáli národnej kultúrnej pamiatky Bratislavského hradu. Vzhľadom na jej nevyhovujúci technický stav bola vybudovaná nová kotolňa v obnovenom objekte na Západnej terase hradu. Táto kotolňa bola daná do užívania 20. novembra 2002. „V podzemných priestoroch starej kotolne na Leopoldovom nádvorí sa roku 2004 uskutoční časť rekonštrukcie, ktorá pozostáva zo statickej stabilizácie nosného prievlaku a priľahlej stropnej konštrukcie,“ uviedla A. Lenická.

V tomto roku Kancelária NR SR ako obstarávateľ zabezpečuje spracovanie projektovej dokumentácie pre celkovú rekonštrukciu uvedených priestorov. „Zámerom je vybudovanie priestorov pre technicko-prevádzkové zázemie Kancelárie Národnej rady SR,“ vysvetlila A. Lenická. „Pôjde o premiestnenie skladových a dielenských priestorov z areálu Hradu a ich situovanie do podzemných priestorov s vybudovaním sociálneho zázemia pre obslužný personál starajúci sa o údržbu, záhradnícke služby a podobne.

Pokiaľ ide o Viedenskú bránu, jej rekonštrukcia sa týka sanácie poškodenej omietky a jej povrchových úprav, keďže tieto plochy sú poškodené vzlínaním podzemnej vlhkosti. V prípade objektov Lugisland bašty a Žigmundovej brány ide o finálnu etapu rekonštrukcie, ktorá rieši havarijný stav kanalizácie na odvádzanie splaškových a dažďových vôd, ako aj o sanáciu muriva poškodeného vzlínaním podzemnej vlhkosti do konštrukcií odizolovaním a sanačnými omietkami.“

Páčil sa vám článok?