Mária Uhorská v Esterházyho paláci

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obdobie života kráľovnej Márie Uhorskej mapuje výstava, ktorú otvorili na 3. poschodí Esterházyho paláca na Námestí Ľudovíta Štúra. Od narodenia kráľovnej v roku 1505 prešlo päťsto rokov. Umelecké diela na výstave zachytávajú päťdesiattri rokov jej života, až do roku 1558.

Mária Uhorská pochádzala z rodu Habsburgovcov. Sobášom s Ľudovítom II. Jagellonským sa stala panovníčkou Uhorského a Českého kráľovstva (1522-1526). Po smrti manžela v bitke pri Moháči (1526) jej Bratislava ponúkla na niekoľko mesiacov útočisko. Posledné roky prežila v rodnom Španielsku.

Spoločný život uhorského a českého panovníckeho páru Márie Uhorskej a Ľudovíta II. bol krátky, naplnili ho však elegantným luxusom dvorného umenia. Najvýraznejšou oblasťou umeleckej činnosti v tej dobe bola tvorba portrétov. Pri vzniku oficiálnych podobizní Márie a Ľudovíta stála maľba Bernharda Strigela a Hansa Malera rozvíjaná Hansom Krellom, ktorého rozhodujúcim spôsobom ovplyvnil aj Lucas Cranach. Druhú polovicu života regentky Márie dokumentujú maliari bruselského dvora, Barend van Orley, Jan Cornelisz Vermeyen či Michiel Coxie. Expozícia ponúka prostredníctvom dvorného umenia priezor do posledných dní jednej éry strednej Európy. Výstava potrvá do 30. apríla a jej kurátorkou je Zuzana Ludiková.

Páčil sa vám článok?