Šarmantná Dolly si podmaňuje Novú scénu

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Scéna, keď Barbra Streisand schádza po schodoch obľúbenej kaviarne medzi mužov, čašníkov, ktorí jej robili spoločnosť v lepších časoch a ona sa k nim vracia za zvukov piesne Hello, Dolly, je nezabudnuteľná. Hollywoodska verzia slávneho muzikálu Jerry Hermana a Michaela Stewarta sa stretla so strhujúcim úspechom. Prešlo štyridsať rokov a po schodoch noblesnej kaviarne schádza česká pophviezda Helena Vondráčková. A divadlo Nová scéna má v repertoári ďalší muzikál.

O čo vlastne ide? Dolly musí byť nesmierne šarmantná. Musí sa dobre hýbať, skvele spievať, viesť brilantné dialógy a oplývať schopnosťou presvedčiť ľudí, že to, čo im navrhuje ona, je oveľa lepšie ako to, čo si želajú oni. Dnes už môže mať ktokoľvek akékoľvek výhrady voči Helene Vondráčkovej, nikto však nezapochybuje o tom, že táto dáma sa hýbať vie, tancovala a tancuje vždy výborne, a zrelosť veku len pridá na vierohodnosti jej Dolly. O speve niet pochýb. Alternantka Helena Krajčiová spĺňa prvé dva predpoklady a jej Dolly má pred sebou ešte aj dlhú budúcnosť. V poradí treťou Dolly na divadelnej scéne je Helena Hittnerová, ktorá takisto neuberá Dolly z jej šarmu. Režisérovi Milanovi Lasicovi teda už nezostávalo nič iné, len obsadiť do ďalších úloh hercov, ktorí budú ťahákom pre diváka, vedia spievať a tancovať, a budú madam Dolly úspešne kontrovať v jej schopnosti robiť ľudí šťastnými za každých okolností. Na Novej scéne sa v muzikáli Hello, Dolly stretli moderátori, herci, tanečníci viacerých bratislavských divadiel.

Texty ľahkého konverzačného príbehu o manželskej dohadzovačke a dáme, ktorá má firmu na všetky neočakávané okolnosti spoločenského života, preložila Danica Haláková, Ján Štrasser prebásnil texty piesní, o kostýmy sa postaral Milan Čorba a choreografie sa ujala Šárka Ondrišová a Ján Hromada. Scénu pripravil Juraj Fábry. A to je zhruba zostava, ktorá do divadla Nová scéna priniesla láskavý príbeh o hľadaní partnerského šťastia a aj nachádzaní tepla ľudskej dlane. Takže - či ste už sami, alebo vám po boku bude sedieť partner, ktorého vám dohodila Dolly Leviová, zájdite nazrieť do jej kuchyne na Novú scénu. Nebude to premárnený večer.

Páčil sa vám článok?