Balet SND už sníva Sen noci svätojánskej

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Svätojánska noc je najkratšia noc v roku zasvätená čarom a kúzlam lásky. V túto noc vznikajú neobvyklé kombinácie dvojíc, ktoré noc predtým ani netušili, že sa zamilujú. Taká je svätojánska noc ponímaná tradične. Majster Shakespeare vzal pred storočiami pero a vznikol jeho Sen noci svätojánskej. V bratislavskom Balete SND si za spoločný stôl sadli umelci a stvorili svetovú baletnú premiéru Shakespearovho diela Sen noci svätojánskej.

Pod libreto, choreografiu a réžiu sa jedným ťahom podpísal švajčiarsky baletný umelec a choreograf Etienne Frey. Nebolo jednoduché zladiť jeho poňatie Shakespearovho diela s vnímaním hudobného skladateľa a autora hudby Petra Zagara. Ako však všetci svorne tvrdia, jazykové problémy nepoznajú. Ak sa Európa chce dnes zjednotiť, podľa Etienna Freya v umení je jednotná už najmenej storočie. Umelci si rozumejú bez slov. A tí baletní detto. Choreograf pracoval so špičkou slovenského baletného umenia, spomeňme Jozefa Dolinského ml., Viktóriu Árvovú, Luciu Macíkovú, Klaudiu Bittererovú, Marka Čulena, Štefana Ďureca, Andreja Kremza, Kristiána Kohúta, Romana Novitzkého, Katarínu Kaanovú, Katarínu Košíkovú a ďalších členov Baletu SND.

Ľúbostný príbeh troch zamilovaných dvojíc, ktoré sa ocitali striedavo v osídlach lásky i nenávisti, tak v podaní tanečných umelcov získal poetický nádych sprostredkovaný nekonečnou krásou baletného umenia. Scénu pripravil Dušan Soták, Orchester SND dirigoval Rastislav Štúr a Mario Košik. Premiéra baletu Sen noci svätojánskej v Historickej budove Slovenského národného divadla bola 20. a 21. januára. Na predstavení 20. januára odovzdali najvýraznejším tanečným umelcom ocenenie Philip Morris Kvet baletu, ktoré sa udeľuje každoročne, tento rok za výkony odprezentované v období od 1.1. do 31.12. 2005. Prvýkrát dostali šancu získať cenu okrem baletných aj najlepší tanečníci v oblasti súčasného tanca. Hlavnú cenu Najlepší baletný umelec roku 2005 získal sólista Baletu SND Andrej Kremz. V kategórii Najvýraznejší talent roka 2005 ocenenie obhájila Klaudia Bittererová, sólistka Baletu SND. A najlepším tanečným umelcom roka 2005 sa stal Daniel Raček, tanečník v slobodnom povolaní.

Na úvod odovzdávania ocenení a pred prvými taktmi svetovej premiéry Sen noci svätojánskej si hľadisko minútou ticha si uctilo slovenských vojakov, ktorí tragicky zahynuli pri leteckom nešťastí.

Páčil sa vám článok?