Hold prvej dáme slovenského maliarstva

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V lete roku 2005 zomrela vo veku 96 rokov „prvá dáma“ slovenského maliarstva Ester M. Šimerová. V Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí inštalovali výstavu, ktorá má vyjadrovať úctu jej nehynúcemu dielu. Výnimočné postavenie tejto umelkyni zabezpečila aj skutočnosť, že jediná z našich výtvarných umelcov bola priamou žiačkou svetových avantgárd.

V rokoch 1927-1932 študovala v Paríži na Académie moderne vedenej Fernandom Légerom a ako súkromná žiačka ruskej emigrantky, významnej kubistky a konštruktivistky Alexandry Exterovej.

Po návrate do Bratislavy sa zaradila medzi priekupníkov moderného maliarstva na Slovensku spolu s Mikulášom Galandom a Ľudom Fullom. Oživovala kubistickú kompozíciu inšpiráciami z prírody.

Uprostred úspešného rozmachu svojej tvorby sa dostala do víru dramatických udalostí druhej svetovej vojny, odišla zo Slovenska spolu s manželom českého pôvodu, lekárom prof. Šimerom, prežila jeho popravu v Berlíne za protifašistickú činnosť a v roku 1945 sa vrátila do Bratislavy. Zvolili ju za predsedníčku organizácie slovenských výtvarníkov, vydala sa znovu za právnika, neskôr významného fotografa JUDr. Martina Martinčeka. V rámci ďalšieho politického zlomu po roku 1948 Martinčekovcov nútene vysťahovali do Liptova. Z ponižujúcich životných podmienok sa vymanili až v polovici 50. rokov, keď sa natrvalo usadili v Liptovskom Mikuláši.

Výstava pozostáva z ukážok jej najnovšej tvorby väčšinou zo súkromného majetku. Poučeniam parížskeho školenia ostala verná, až do najvyššieho veku ich však obohacovala osobnými podnetmi z prírodnej a spoločenskej skutočnosti i z kultúry. Zásluhou jej neobyčajne intenzívneho výtvarného cítenia a intelektuálneho osvojenia si rôznych oblastí poznania, zjavovali sa v jej diele námety zdanlivo rôznorodé s rovnakou presvedčivosťou. Filter umeleckého videnia ich prečisťuje a zbavuje prímesí náhodnosti.

Okrem viacerých vyznamenaní získala roku 2001 od francúzskej vlády Zlatý rad a titul Commandeur. Výstava v Mirbachovom paláci GMB potrvá do 29. 1. a je otvorená denne okrem pondelka od 11.00 do 18.00 h.

Páčil sa vám článok?