Nech ste kdekoľvek, minulosť vás dobehne

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Každé ráno, keď vchádza Tom Sall do svojej malej, útulnej kafetérie, pozbiera všetky prázdne poháre a plastové fľašky v okolí. Chce, aby okolo jeho kaviarničky bol poriadok. Aspoň taký, aký je v jeho živote. Idylický poriadok. Túžil po ňom celý život. Dosiahol ho. Boli však aj dni, keď mal Tom Sall celkom iné meno.

A nemal dve deti a krásnu ženu, s ktorou dnes má láskyplný vzťah a dobrý, fantáziou, dráždivosťou a láskou podfarbený sex. Vtedy dnešný Tom Sall preťahoval každú ženu, ktorá mu prišla pod ruku a to priamo na biliardovom stole pred zrakmi svojich kumpánov. Vraždil, lúpil a zabíjal. Tak dokonale, že mu nikto nemohol konkurovať. A keď sa Tom Sall stane v malom idylickom mestečku v Indiane, kde si nažíva svoj spokojný malomeštiacky život hrdinom, začne pred jeho kafetériou každodenne postávať veľký čierny cadillac. A v ňom muž, ktorý tvrdí, že Tom Sall má iné meno a niekedy dávno ho hlboko zranil.

Režisér filmu História násilia David Cronenberg dokonale ovláda filmové remeslo, zmysel pre skratku a efekt. Dokáže skĺbiť niekoľko príbehov dohromady, vzájomne ich poprelínať, aby bol výsledok pútavý pre oko filmového diváka. Dokáže gradovať napätie bez toho, aby bol rozvláčny, je stručný a jasný, ale presný. Ak chce ukázať absurdnosť novovzniknutej situácie, ktorá má na jeho hrdinov deštruujúci dosah, ukáže najprv ich rodinnú idylku. A vo vzťahu muža a ženy použije tie najdostupnejšie a najzrozumiteľnejšie prostriedky, demonštruje ich harmonický vzťah cez erotické scény, sexuálnu idylu. Tá je vo filme História násila často naznačovaná tak priamočiaro, že prudérnejší divák prižmúri oči. Režisér však vie, čo robí, lebo keď sa jeho hrdina presťahuje z manželkinej spálne do obývačky, divák už 100%-ne vie, že je veľmi zle. Hlavný hrdina, herec Viggo Mortensen, známy z Pána prsteňov, dokáže so svojím mierumilovným fejsom zahrať vzorného otca rodiny a dobrého manžela aspoň tak dobre ako chladnokrvného zabijaka, ktorý túži po zmieri, na druhej strane však nedovolí, aby mu siahali na to najcennejšie čo má - rodinu. Mortensen je použiteľný na všetky spôsoby, režisér to vie a dokonale ho využíva. Pri tejto obojstrannej spolupráci tak vznikol pútavý thriller o tom, že minulosť nás nenechá dýchať, ak sa raz rozhodne, že nás doženie, ale aj o tom, že je v našej moci pribuchnúť za ňou dvere. V prípade filmu História násilia za cenu minimálne desiatich mŕtvol.

Páčil sa vám článok?