Zabudnite na nezaplatené účty, je tu Zorro!

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Milujem rozprávky. Behajú mi zimomriavky po tele, keď sú moji hrdinovia v ohrození života, držím im palce, keď bojujú za dobrú vec a plačem od šťastia a radosti, keď víťazia. Ak aj vy máte podobné sklony, choďte do kina. Pretože: Muž s čiernou maskou sa vracia!

A s ním aj jeho neodmysliteľné čierne sombrero, verný, chľastajúci a fajku fajčiaci kôň a krásna žena, dnes už manželka v civile mierne zbabelého, nerozhodného dona Alejandra, ale vo chvíli, keď si prehodí cez plecia čierny pléd a nasadí si masku - stáva sa z neho Zorro. Ten sa v réžii Martina Campbella vracia na plátna našich kín v romanticko-dobrodružnom filme Legenda o Zorrovi.

Režisér má zmysel pre estetiku a výtvarnú stránku filmu. Vie, ako na divákov pôsobí akčný, dynamický a rýchly príbeh, vie namiešať správnu dávku lásky, vášne, žiarlivosti a pomstychtivosti, vie, aké tváre má pre dobrý výsledný efekt filmu použiť a ako chytiť diváka za srdce. Ohnivý Španiel Antonio Banderas je ako stvorený pre úlohu štíhleho krásavca v čiernom, ktorému z očí blčí túžba po spravodlivosti, ale aj po svojej krásnej žene. Túto dilemu rieši Zorro počas celého filmu, nakoniec sa rozhodne pre spravodlivosť, ale až vo chvíli, keď pochopí, že jeho žena už stojí len na jeho strane. Catherine Zeta-Jones bola stvorená pre film, ktorý zvýrazňuje jej danosti v tej najušľachtilejšej podobe. Fajka a meč jej nesmierne pristanú a robia z nej ženu, ktorá je v boji ešte viac sexi ako keď šúpe zemiaky. A najkrajšia je chvíľa, keď ich malý syn Joaquin (Adrian Alonso) zisťuje, že muž, ktorého celý život obdivoval, je jeho zbabelý tatko, ktorým naopak, od malička pohŕdal. Dokonalá rodinka. Dokonalá zmes na „obalamutenie“ diváka, jeho odpútanie od problémov so ženou, so šéfom, s deťmi, zabudnutie na to, že chladnička nie je plná a do výplaty zostáva ešte päť dní.

Kašľať na vysoké dane, zlý stav vozoviek, predajných politikov, neverných manželov (a manželky), učiteľky, ktoré nerozumejú našim dokonalým deťom. Je tu Zorro! Ten bojuje za práva štátu Kalifornia pred jej prijatím do Únie tými najčistejšími a pre ženské oko najlahodnejšími spôsobmi - a vyhráva. Jeho žena Elena zas bojuje za šťastie svojej rodiny tak šarmantne, že čo sa týka sex-appealu nemôže jej konkurovať žiadna lascívna nahotinka v pánskych magazínoch. Nakoniec aj sami muži dnes už tvrdia: nahota nás nezaujíma. Myslím, že aj im by sa film Legenda o Zorrovi páčil.

Páčil sa vám článok?