Hubička alebo veselo-vážny spor o bozk

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Čo viac si môžete v nedeľu popoludní želať, ako chvíle strávené s Hubičkou v umeleckom prevedení Bedřicha Smetanu. Opera SND vám túto možnosť poskytne 6. novembra o 17.00 h.

Je to príbeh mladého vdovca Lukáša, ktorý sa onedlho po smrti svojej manželky zaľúbi do šarmantnej Vendulky. Tá sa mu však z úcty k nebohej zdráha dať pri zásnubách bozk. Lukáš trucovito flirtuje s inými ženami a citlivá Vendulka nachádza útočište v lone prírody. Napokon prchký vidiečan prosí o odpustenie a šťastnému happyendu nestojí nič v ceste. Jemný lyrický úsmev príbehu i jeho rustikálna idyla dostáva zásluhou majstrovskej Smetanovej hudby hlbšie významy. Zaznie i tragický podtón a nechýbajú hudobné obrazy tajuplnej farebnosti a baladickosti, ako napríklad prekrásny zbor pašerákov v druhom dejstve opery.

Práve vážne tóny Smetanovej Hubičky inšpirovali režiséra Pavla Smolíka k snahe pozrieť sa na toto majstrovské dielo českej klasiky trochu inými očami. Jeho inscenácia mala premiéru v máji 2003. Hudobne operu naštudoval Jaroslav Kyzlink, ktorý bude stáť za dirigentským pultom i v predstavení 6. novembra. V hlavných úlohách sa predstavia Klaudia Račic-Derner, Michal Lehotský, Pavol Remenár, Juraj Peter a Monika Fabiánová spolu s Martinkou Masarykovou.

Páčil sa vám článok?